Начало История на медицината Древни източници, описващи устройството, заболяванията и функциите на ларинкса и фаринкса

Древни източници, описващи устройството, заболяванията и функциите на ларинкса и фаринкса

От -3600г.

Древни източници, описващи устройството, заболяванията и функциите на ларинкса и фаринкса - изображение

Хирургическата лечебна намеса в областта на ларинкса и фаринкса се е практикувала от египетските, хиндуистките и гръцките медици. Съхранените медицински писмени източници подсказват на историците приблизителните епохи, през които те са се извършвали.

Най-древният източнник на визуална информация, касаеща ларингологията е стенопис от гробница на древноегипетски медик, която се намира в равнините на Сакара, Египет и датира от около 3600 година преди Христа. Изображението изглежда пресъздава извършването на трахеотомия.

В Индия, медицински документи, наречени "Sushtrata" от около 300 г. пр. Хр. и "Charaka” от около 100 г. пр. Хр. съдържат глави, описващи лекарства и различни лечения на гласови нарушения, което предполага, че древни лечители са имали известни анатомични познания за ларинкса като източник на гласа при хората.

Аристотел е първият древногръцки философ, заинтересован от медицината, който е споменал, ларинкса в своята книга: "Historia Animalium" (книга I, глава XII), датираща от около 350 г. пр.Хр. В труда си той е написал, че: "вратът е онази част от тялото, разположена между лицето и гръдния кош. Там се намира ларинкса, от който се чува речта и дишането. "

Еразистрат е древногръцки медик, който около 290 г .пр. Хр. е описал функцията на ларингеалните мускули. Впоследствие древноримският медик Гален около 2 век пр. Хр. е оставил важна информация на медицинските историци, касаеща устройството и функциите на ларинкса. Тя може да се открие в неговия известен труд, наречен “De usu partium corporis humini”.

Един от първите писмени доклади описващ лечение на заболяванията на ларинкса (включително оперативни манипулации датират от времето на Александър Македонски). В тези древни документи историците съобщават за описана трахеостомия, направена от самият Александър Велики, с която завоевателят е спасил живота на войник.

От казаното до тук може да се направи извод, че древните народи, при все че не са разполагали със съвременните технологии и медикаментозни средства, са имали доста добра представа за устройството, заболяванията и функциите на ларинкса и фаринкса, които са поставили началото на ларингологията.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1808869415301324

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияФизиологияЗдравни съветиСнимкиКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияГеографияВидеоКлинични пътекиАлт. медицинаИзследванияСпециалистиНовиниПсихологияНормативни актовеОрганизацииДиетиСоциални грижиИнтервютаХранене при...ЛеченияБотаникаАнкетиЗаведенияРецептиТестовеСпорт