Начало История на медицината Древногръцки медицински школи от 4 век преди Христа

Древногръцки медицински школи от 4 век преди Христа

От -400г.

Древногръцки медицински школи от 4 век преди Христа - изображение

Немалко изследователи са стигнали до извода, че разцветът на древногръцката философия и изкуство са обусловили и напредъка в областта на медицината. В елинската философия постепенно са се формирали две основни течения – материалистичното (въведено от Демокрит) и идеалистичното  (въведено от Платон). Повлияни от тези философски течения медиците предложили немалко практически решения и тълкувания на определени медицински явления. Елините например считали, че болестите са плод на конкретни материални процеси в организма и подчертават връзката им с околната им среда. Елинската философия повлияла на оформянето на медицинската мисъл и допринесла за освобождаването й от мистиката и догматизма, заложен в религията.

Старогръцките лекари, а лечебното изкуство като цяло се ползвали с голямо уважение и признание от древния народ. Медицинското познание се придобивало в семействата с медицински традиции (медиците били потомствени лечители), продължаващи родово-фамилните традиции. Изучаващите лекарското изкуство в Древна Елада можели да изберат една от двете медицински школи. Едната е била на остров Кос, а другата се намирала на полуостров Книд (на територията на Мала Азия).
Най-популярният представител на медицинската школо от остров Кос е Хипократ (460-377 г. пр.Хр.). Наричан „Баща на медицината”, Хипократ вероятно е осъзнавал, че науката „в неговото време” не може да помогне на лекарите да дадат на пациентите си точна диагноза. Така той, а и всички последователи на школата в Кос съсредоточавали вниманието си нетолкова в диагностицирането, а в изучаване на симптомите и историята на болестта, след което са прилагали определено лечение и изказвали прогнози за състоянието. Привържениците на учебното заведение в остров Кос считали медицината не толкова за наука, колкото за изкуство. Според тях, лекарите били хора на изкуството (Хипократ е използвал понятието в смисъл на умение да се разпитват пациентите и да се прилагат всички постижения на медицината).

Като антипод на медицинската школа на полуостров Книд, тази на остров Кос е привела заболяванията в определена система, схематизираща лечението. „Коската” школа не се влияела особено много от определени схеми в лечението, тъй като отношението към пациентите било индивидуално. На медиците се преподавало внимателно да се запознаят със симптомите, след което, без да се диагностицира и да се слага заболяването под определен общ знаменател, да се пристъпи към прилагане на симптоматично лечение. Медицинската школа на остров Кос отделяла внимание на прогнозата за протичането на заболяването.

Медицинските школи на остров Кос и полуостров Книд, освен че оказали влияние в развитието на древногръцкото медицинско познание, са повлияли на микенската, египетската и асиро-вавилонската култура. Съхранените трудове, писани в школата на остров Кос са систематизирани в „Corpus Hippocraticum”. В този сборник са поместени около 50 съчинения и 72 книги, датиращи от 400 г. пр.Хр.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияКомпании и организацииИсторияЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиАлт. медицинаНовиниВидеоРецептиТестовеСпортОбразованиеПсихологияСпорт и туризъмСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиБотаникаЛечения