Начало История на медицината Древнокитайски труд, описващ билково лечение на астматичен пристъп

Древнокитайски труд, описващ билково лечение на астматичен пристъп

От -2838г.

Древнокитайски труд, описващ билково лечение на астматичен пристъп - изображение

Въпреки че "Nei Ching" се счита от историците за един от най-ранните древнокитайски медицински трактати, лечителят Шен Нунг, който е живял около 2838-2698 г. пр.Хр. е смятан за основател на древнокитайската медицинска система. Той е наричан Огненият император и е определян като създателя на труда "Pen Ts'ao", (превежда се буквално "Божествена Материя медика на земеделеца"). Древната медицинска творба описва как се създават билкови лекарства, а освен това трактатът дава повече информация за лечението на различни заболявания, сред които е и астмата.

Шен Нунг е първият древнокитайски лечител, който споменава в писмения си труд за лековито растение, наречено "Ma Huang" (вероятно става дума за билката ефедра), което според него е отлично средство за лечение на респираторни заболявания и асма. Листата и стъблата на билката се приемали изсушени. От тях се приготвял тонизиращ (и доста горчив) чай. Древнокитайският лечител Нунг считал, че "Ma Huang" лекува болните, "преобръщайки" действието на потока от живителната енергия Чи. Освен това, целебната напитка се приемала за третиране на астматичен пристъп.

Докато Вейт (автор, превел от китайски труда "Класическата вътрешна медицина на Жълтия император") описва, че влиянието на западната медицина достига до Китай едва в началото на 17-ти век, на жителите на Европа и САЩ били нужни още около 300 години преди достигнат до прозрението, че активното вещество на билката ефедра (ефедрин) има значителна роля при лечението на астма и други белодробни заболявания. И така, докато древните китайски астматици били в състояние да получат бързо облекчение на астмата с помощта на билковото растение ефедра, останалата част от света (с изключение може би на Япония и Корея) трябвало да почака, за да може ефективно да се възползва от терапевтичните му свойства.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://asthmahistory.blogspot.bg/2014/11/2838-chinese-discover-worlds-best.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоХранене при...Алт. медицинаИсторияСнимкиЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиБотаникаКлинични пътекиСпортЛечения