Начало История на медицината Древнотракийски богове, покравителстващи лечебното изкуство

Древнотракийски богове, покравителстващи лечебното изкуство

От -1300г.

Древнотракийски богове, покравителстващи лечебното изкуство - изображение

Траките вярвали, че божественият пантеон бил населяван от богове и полубогове, които имали отношение към здравето и добруването на древния народ.

Херосът (Тракийският конник) бил сред най-популярните и почитани богове. Той покровителствал живота, смъртта и плодородието. Според древните траки, които го почитали, той бил всесилен и носел щастие на Земята и хората — на земята и в задгробния живот. Конникът (бог-водител на подземните сили), "предпазва" тракийците от болести и злини.

На намерен в Габрово релеф той е наречен "добрият и велик Херос", а на оброчните плочки в Търново и Стара Загора — покровител на миньорите. Той притежавал "способността" да отблъсне всяка сила, която преждевременно би сложила край на човешкия живот (изследователи считат, че първообраз на тази сила са главно болестите). Състрадателен към хората, Херос се вслушвал в молбите им и ги предпазвал от заболявания и всевъзможни злини. Херос-лечителят е изобразяван и като ловец, който убива глиган.

Богинята на лова Бендида покровителствала живота в природата, както фертилността на тракийките. Значително разпространение в римска Тракия получил и култът към Трите нимфи, на които се изграждали светилища, наричани нимфеуми. Oт надписите върху посветените им оброчни плочки ставало ясно, че на нимфите, както и на водните демони (при славяните, например, а и при други индоевропейски народи), са приписвани лечебни и здравеносни способности. Този култ имал изразена обвързаност с водата, от която се очакват лечебни и профилактични резултати.

Голяма популярност срез земите на древните траки придобил и тракийският жрец Орфей (около XIII в. пр. н.е.), основоположник на философското учение получило по-късно неговото име (Орфизъм). В същото време той бил първият представител на теургичната медицина по нашите земи. За лекарската му дейност свидетелстват редица антични автори. Орфей "превъзхождал всички и притежавал велика мощ" – пише Павзаний, тъй като "открил божествените мистерии, както и лекарства против болестите, средства против гнева на боговете".

Орфей е изобразяван като от древнотракийските скулптори върху вази у монети, слънчеви часовници от Класическата и Елинистическата епоха. Най-често той е пресъздаван в момент, когато свири на лира, заобиколен от различни диви животни, укротени от магичната сила на музиката му. В лечителската си практика той използвал разнообразни средства, в това число и музика, песни, баене. Орфей е обожествяваният древнотракийски основополжник на музиколечението по нашите земи в древността.

От казаното до тук може да се открие в колко голяма степен тракийските религиозни вярвания и лечебното изкуство били обвързани, обрисувайки заедно част от картината, разказваща за историята на медицината на древния народ.

 

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиНаправления в медицинатаАлт. медицинаНовиниИнтервютаОткритияЛичностиЗаведенияВидеоСпортЛайфстайлРецептиТестовеКомпании и организацииЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиОбразованиеПроизводителиЗдравни съветиБотаникаЛечения