Начало История на медицината Д-р Бах и откриването на цветотерапията

Д-р Бах и откриването на цветотерапията

От 1928г. до 1936г.

Д-р Бах и откриването на цветотерапията - изображение

Въпреки всички успехи, които постига д-р Бах в работата си, той знае, че все още не е открил простичкият лек, който търси, и това не му дава мира. Нозодите са невероятно откритие, но те не лекуват всички заболявания и не са направени от естествени съставки – цел, която си е поставил още в началото на своята кариера.

Поради тази причина д-р Бах изоставя бактериите и започва активно да търси растения със същите характеристики и способности като нозодите, които да заемат тяхното място. Едва през 1928 г. парченцата от пъзела започват да си идват на мястото. Докато се забавлява на голямо вечерно събитие, наблюдавайки останалите гости, той внезапно прави вдъхновяващата констатация, че видовете характер са повече от седем – факт, който му убягва при разработването на нозодите. В същия момент той вижда, че като група, хората принадлежат към определни "типове групи". От този момент нататък той удвоява усилията си в наблюдението на собствените му пациенти и как реагират на различните събития и обстоятелства в живота си, и документира подробно всички свои открития, разширявайки своите "типови групи".

През септември 1928 г. той се вслушва в интуицията си и заминава за Уелс, където открива първите си две цветя; Impatiens (слабонога) и Mimulus (мимулус) са последвани по-късно същата година от Clematis (Атрагена). Той започва да използва лековете, които приготвя от тези цветя, за да лекува пациентите си и резултатите го насърчават да изостави всички други форми на терапия и да продължи проучванията на цветята.

В началото на 1930 г. той затваря кабинета си в Лондон и заминава за Уелс, за да продължи с изследванията си на цветя и растения, които са необходими за работата му. Така започва последната фаза от живота на д-р Бах. По това време той вече е много уважаван лекар и хомеопат. Малко от колегите му разбират и оправдават внезапната промяна на посоката на неговата работа и изследвания и много от тях се опитват да променят възгледите и решението му. Въпреки това, в края на живота си Бах разработва 38 различни цветни лека, както и два различни метода на приготвянето им.

"…тридесет и осемте билки лекуват нежно и сигурно и тъй като сред тях няма отровни растения, не съществува никакъв риск при надвишаване на дозата или неправилно предписание," пише Нора Уийкс, лекар, който създава книга, посветена на откритията на д-р Бах.

Всеки от тези 38 лека е свързан с основна човешка емоция. Мимулусът например помага при тревога и страх от нещо конкретно. С този лек човек може да се изправи срещу страха си смело и да го преодолее. Системата за цветотерапия на д-р Бах е изключително проста, каквато е била винаги целта му.

"Искам да направя всичко толкова просто, колкото следното: ако съм гладен, отивам и взимам една маруля от градината за чая си; ако съм уплашен или болен, ще взема доза мимулус," пише д-р Бах.

След като е изпълнил целта си, д-р Бах спокойно и тихо напуска този свят на 27 ноември 1936 г. Той е само на 50 години, но е надживял с цели 20 години прогнозите на лекарите. След себе си оставя целия си натрупан опит и изследвания в областта на хомеопатията, както и система за алтернативно лечение, която днес се използва по целия свят.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. https://www.crystalherbs.com/bach/dr-bach.asp

2. http://www.bachcentre.com/centre/firstpag.htm

снимка: daniellaholistic.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаАнкетиСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияЛеченияНаправления в медицината