Начало История на медицината Д-р Владимир Калайджиев - създателят на ХЕИ

Д-р Владимир Калайджиев - създателят на ХЕИ

От 1921г. до 1970г.

Д-р Владимир Калайджиев - създателят на ХЕИ - изображение

Владимир Калайджиев е един от най-големите реформатори в сферата на българското здравеопазване. Той е роден в София през 1921-ва година. В навечерието на Втората световна война записва медицина в Софийския университет. Там той се изявява като буден младеж с голям потенциал за развитие в лекарската професия. Освен това членува в БОНСС - така се нарича съюзът на студентите.

Владимир Калайджиев прекъсва следването си, тъй като решава да постъпи в партизанската бригада „Чавдар“. Той взема това решение, тъй като е повлиян от комунистическите си убеждения. За негов късмет след 9-ти Септември, 1944-та година участниците в партизанските чети са реабилитирани в обществото и дори получават статут на местни герои. Младият мъж се възползва умело от създалата се обстановка и подновява членството си във вече легалната Комунистическа партия.

Д-р Калайджиев продължава своето следване през 1947-ма година и след като се дипломира в СУ се насочва към специализация в чужбина. Така той получава медицинска степен и в руския град Ленинград (днешен Санкт петербург), а след това изучава имунология и алергология в Париж и Лондон.

Обширните познания на Владимир Калайджиев, както и умението му да предвижда възможните усложнения в общонародното здраве, предизвикани от промените в българския бит, допринасят за реномето на медика. Други негови качества, изтъкнати от неговите съвременници, са умението му да подбира правилно своя екип, както и неговата професионална отдаденост.

През 1962-ра година д-р Калайджиев става заместник-министър на народното здраве. По време на своя мандат той решава да обособи Център по хигиена, който и до днес функционира в София. Идеята на медика е да създаде място, в което лекарите не само да се образоват, но и да се четат лекции от цял свят.

Центърът по хигиена в София

Друго значимо постижение на заместник-министъра е създаването на ХЕИ. Този орган има за цел да съблюдава правилата за хигиена, наложени от правителството, както и да се грижи за тяхното изпълнение. Институцията функционира и до днес като част от РИОКОЗ. За да функционира правилно ХЕИ, са създадени множество медицински и спомагателни сгради както в София, така и в останалата част на страната.

Прогнозите на д-р Калайджиев за народното здраве остават изключително точни дори в наши дни. Именно той осъзнава, че бъдещите проблеми на страната ще са ниската раждаемост и повишаването на инвалидността в страната. За да се бори с тази опасна статистика, медикът организира множество интернационални конференции, чиято цел е да се намери решение на проблема. Калайджиев неведнъж подчертава, че основната насоченост на политическата му кариера е да подобри здравето на нацията и да издигне родното здравеопазване до нивото на развитите страни от Западна Европа.

За съжаление макар да има напредък в здравеопазването, българското правителство не успява да изпълни мечтата на Владимир Калайджиев. Причините за това са финансовите ограничения на републиката. Въпреки това знаменитият медик остава в историята като реформатор, чиято основна цел е един по-здрав и дълголетен народ, който е предпазен от традиционните за региона болести, както и от здравословните проблеми на индустриалните общества.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: journals.mu-varna.bg

vladimirkalaydjiev.wordpress.com

Снимки: vladimirkalaydjiev.wordpress.com

sofiamobi.blogspot.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНовиниИсторияНормативни актовеАнкетиСнимкиИнтервютаЛюбопитно