Начало История на медицината Д-р Линда М. Дарики Шортлиф и кариерата й в областта на педиатричната урология в САЩ

Д-р Линда М. Дарики Шортлиф и кариерата й в областта на педиатричната урология в САЩ

От 1981г.

Д-р Линда М. Дарики Шортлиф и кариерата й в областта на педиатричната урология в САЩ  - изображение

Д-р Линда М. Дарики Шортлиф изгражда своята успешна кариера в сравнително новата област на педиатричната урология във време, когато в света има много малко жени хирурзи. От 1988 г. тя е част от лекарския екип на медицинския център, който се намира под опеката на Медицинския факултет на „Станфордския университет”. Лекарката работи известно време и в детската болница "Пакард" като завеждащ медик в отделението по педиатричната урология. От 1993 г. тя е и директор на програмата за специализациите по урология в „Станфорд”. Под нейното успешно ръководство все повече лекарки избират да се посветят на трудната медицинска специалност. Когато доктор Шортлиф става специалист по педиатрична урология през 1983 г., в САЩ има само петнайсет дами, избрали този клон на специалността. Към началото на 20 век в САЩ има повече от двеста.

Доктор Шортлиф твърди, че основният й мотив да стане лекар, са нейните родители. Те са японци, емигрирали в САЩ. Семейство Дарики са сред щастливците, които успяват да се спасят от ужаса на Втората световна война. В САЩ семейството се сблъсква с дискриминация, макар че по професия бащата на д-р Шортлиф е инженер. Той държи и трите му деца да са високо образовани и да се заемат с кариера в областта на здравеопазването. Въпреки че Линда Шортлиф има няколко чичовци, които са зъболекари, в семейството й няма други медици.

Когато започва медицинското си обучение, д-р Сшортлиф незабавно е привлечена към хирургията като специалност. Тя планира да се специализира в областта на пластичната хирургия. Две неща я карат да се заеме с урологичната хирургия. По случайност, първата хирургична манипулация, на която е поканена да участва, е урологична процедура, а след това, работейки по стажантската си програма, тя осъзнава, че урологичните хирурзи са много по-толерантни към жените специалистки, отколкото медиците, избрали други специалности. Когато в университета в „Станфорд” стартира специализантска програма по урология, тя решава да кандидатства.

От 1981 г. до 1986 г. лекарката работи като началник на урологичното отделение в болница „Veteran's Administration Hospital” в Пало Алто, където се занимава с изследвания на заболяванията на простатата. Въпреки добрият пост, лекарката е привлечена към педиатричната урология, по-специално - към реконструктивната хирургия.

Специализантската програмата, създадена от доктор Шортлиф в Станфорд помага на лекарите да усъвършенстват развитието на педиатричната урология в САЩ. Нейният собствен пример, създавайки успешна кариера в хирургична специалност, както и грижите за семейството (лекарката има две дъщери), помага на немалко лекарки да изберат нейната програма за специализация. Доктор Шортлиф променя репутацията на хирургията като област, неприемлива за жените медици, особено за тези, които искат да имат деца.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_293.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНовиниСнимкиИзследванияНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноВидеоЗаведения