Начало История на медицината Д-р Сейди Къри – първата афроамериканска гастроентероложка в САЩ

Д-р Сейди Къри – първата афроамериканска гастроентероложка в САЩ

От 1963г.

Д-р Сейди Къри – първата афроамериканска гастроентероложка в САЩ  - изображение

Д-р Сейди Къри е първата афроамериканка, която става гастроентеролог в Съединените щати. Нещо повече, тя е единствената цветнокожа лекарка, която специализира гастроентерология в университета "Дюк". В свое интервю тя казва: „По-големият от моите двама братя е кардиолог. Разказаха ни, че татко гордо е заявил по време на раждането на брат ми, че един ден неговият син ще бъде лекар. Тъй като брат ми действително премина през обучение в медицинско училище, интересът ми към лекарската професия започна да нараства. Освен това, имах силното желание да помагам на болните и страдащи хора.

Спомням си, че и аз пожелах да стана лекар, още когато бях в началното училище. Винаги съм се интересувала от биологичните науки, бях очарована и от работата в болниците. Вярвам, че и баща ми би бил добър лекар, ако му беше дадена тази възможност”.

Факти от биографията на д-р Къри

Д-р Сейди Беатрис Къри е първата афроамериканка в САЩ, която става гастроентеролог. "По време на моето медицинско обучение", казва д-р Къри "професията ни се считаше за мъжка в много по-голяма степен, отколкото днес". Имаше преподаватели, които очакваха от студентките по медицина, че за цялото си следване имат право да се разболеят само веднъж. Вероятно единствено магарешкият ми инат ме крепеше през последните 28 години, прекарани работа в университета "Хауърд", през които ползвах само един ден болничен.

Родена в Рейсвил, Северна Каролина, Сейди Къри е най-малката от четирите деца, родени в семейството на Лимър Палмър и Чарли Уил Къри. Тя посещава държавното училище в Рейсвил, а след завършване на гимназията през 1959 г. тя се записва в университета "Джонсън С. Смит" (малко презвитерианско училище) в Шарлът, щата Северна Каролина. Тя завършва бакалавърската си степен през 1963 г. с отлична подготовка по биология и химия. След дипломирането си е назначена за кратко на работа като научен техник в отделението по педиатрия в Медицинския център на университета "Дюк" в Дърам, Северна Каролина.

Преследвайки мечтата си за кариера като лекар, Сейди Къри се записва в университетския колеж "Хауърд" през 1963 г. Тя завършва през 1967 г. Заема се със специализацията си по вътрешни болести в Медицинския център на университета "Дюк" и свързаните с него болници.

По предложение на нейния ментор, д-р Майкъл Маклиъд, д-р Кърри се заема с обучение по гастроентерология и се завръща в университета "Дюк" като преподавател по гастроентерология. Тя участва в изследвания, свързани с метаболизма на жлъчните киселини и механизмите на чернодробния транспорт на веществата. По време на обучението си през 1972 година тя е сред водещите фигури в престижното „Southern Society of Clinical Investigation”. Тя работи и като медицински консултант за болница „Lincoln Hospital”, която лекува предимно афроамерикански пациенти. Д-р Кери е първата цветнокожа лекарка, която обучава стажантите, приети с пълна стипендия в университета „Дюк”. Нещо повече, лекарката е и първата афроамериканска стажантка в Медицинския център на университета.

Завършвайки през 1972 година обучението си в университета „Дюк”, доктор Къри се присъединява към преподавателите в университетския колеж „Хауърд” („Howard University College”), където работи като асистент. През 1978 г. лекарката става доцент.

Три години по-рано д-р Къри е отличена с наградата „Student Council Faculty Award for Teaching Excellence” на „Howard University College”. През 1990 г. американската асоциация на студентите по медицина от университета „Хауърд” връчва за наградата "Жена на годината" на д-р Къри.

Лекарката работи в редица национални комитети, включително в „National Institutes of Arthritis”, гастроентерологичната организация „Metabolic and Digestive Diseases Training Grants Committee” и в американската администрация по храните и лекарствата.

Д-р Къри е председател на отдела по "Гастроентерология" на Американската медицинска асоциация. Тя става първата жена, избрана да оглави председателството в отдела по вътрешни болести в институцията. Освен че е спасила живота на много хора, доктор Къри е основател на организацията "Leonidas Berry Society for Digestive Diseases".
 
По статията работи: Виктория  Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка:https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_75.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниЗаболявания (МКБ)СпециалистиИзследванияИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеПроизводителиЗаведения