Начало История на медицината Дoктор Джанис Дъглас и кариерата й в областта на ендокринологията в САЩ

Дoктор Джанис Дъглас и кариерата й в областта на ендокринологията в САЩ

От 1968г.

Дoктор Джанис Дъглас и кариерата  й в областта на ендокринологията в САЩ - изображение

Дoктор Джанис Дъглас е първата жена, която става професор в Медицинското училище "Case Western Reserve University Medical School".

В свое интервю лекарката казва: „Израснах в среда на здравни работници и по този начин развих интерес към медицината. Родителите ми са медицински специалисти - майка ми е пенсионирана зъболекарка, а баща ми - пенсиониран лекар. Винаги съм имала интерес към научните изследвания, а това е една от характеристиките, благодарение на които се справях успешно с конкуренцията на научните панаири в гимназията. Участвах в изследователски инициативи по време на цялото ми обучение в медицинското училище и бях съавтор на две публикации при дипломирането си. По този начин, желанието ми да бъда успешен учен и лекар, работещ в академичен здравен център, се сбъдна”.

Доктор Джанис Дъглас, член на Американската сърдечна асоциация, решава да изследва хипертонията и да открие как клетките на сърдечносъдовата система контролират кръвното налягане. Интересът й е провокиран от трагични обстоятелства - двама от нейните ментори в медицинското училище претърпяват инфаркт. Тя е професор по медицина, физиология и биофизика в Медицинската гимназия "Case Western Reserve University Medical School" в Кливланд, Охайо, а като директор по университетските кардиологични болници в Кливланд и университетското медицинско ведомство, д-р Дъглас получава над 20 милиона долара финансиране, за да ги инансира научни изследвания.

Родена през 1943 г., Джанис Грийн израства в семейство с добре образовани близки. Нейните родители - Луи и Елега Грийн, учат в медицинския колеж „Мехари” в Нашвил, Тенеси. Джанис Грийн учи в университета във Фиск, завършвайки с отлични оценки. Лекарката членува в университетското братство „Phi Beta Kappa”, след което следва стъпките на родителите си и става медик. През 1968 г. завършва колежа „Мехари”.

Доктор Дъглас остава в „Мехари”, за да завърши стажуването и специализацията си по вътрешни болести и през 1969 г. е обявена за "Intern of the Year". През 1971 г. се възползва от започва двугодишна стипендиантска програма по ендокринология в Националния институт по здравеопазване във Вандербилтския университет, където работи и като специалист по вътрешни болести. Във "Вандербилт", д-р Дъглас сравнява механизмите на контрол на кръвното налягане при хората с афроамерикански и европеидни черти, за да изследва особеностите на хипертонията.

През 1973 г. се премества в Бетезда, Мериленд и работи като старши научен сътрудник в отдела по хормонална регулация към Националните институти по здравеопазване. През 1976 г. д-р Дъглас е назначена да се присъедини към професионалистите във факултета в „Case Western Reserve University”. Лекарката става пълноправен професор през 1984 г. Доктор Дъглас е първата жена професор по медицина в учебната институция в близо 150-годишната й история. Допълнителен интерес буди фактът, че Джанис Дъглас кандидатства за прием това медицинско училище през 1963 г. поради силния й интерес към изследванията и желанието й да се превърне в добре обучен учен и медик, но поради неясни обстоятелства - младата жена получава отказ. По време на работата й в  в „Case Western Reserve University”, д-р Дъглас разчита на клетъчните и генетичните подходи за изследването на етническите различия при развитието на заболяването хипертония.

По-малко от 3% от лекарите в академичните медицински среди са афроамериканци, а д-р Дъглас е модел за подражание за студентите си по медицина. Тя ръководи обучението на десетки докторанти.

Дoктор Дъглас е член на многобройни професионални и академични общества и организации, включително „Американското дружество по клинични изследвания и Асоциацията на американските лекари. Работила е в бордовете на директорите на Американския съвет по вътрешни болести и Международното дружество по хипертония при чернокожите. Лекарката е част от редакционните комисии на редица медицински и научни списания.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_89.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСпециалистиНормативни актовеИзследванияЗдравни съветиЗаведенияАлт. медицинаЛюбопитноИнтервюта