Начало История на медицината Експерименти на Николай Турбин

Експерименти на Николай Турбин

От 1960г.

Експерименти на Николай Турбин - изображение

Николай Турбин е успял за пръв път експериментално са докаже явлението "автомикс" при междувидо­вите кръстосвания при пшеницата.

При този тип апомиксис настъпва нарушаване на второто мейотично деление, при което редуцираните дъщерни ядра остават в една клетка, сливат се помежду си и образуват автомиктично ядро.

С това се слага началото на партогенетичен диплоиден зародиш.

Генетичната особеност на този начин на размножаване се състои в това, че при хетерозигота (Аа) то се съпровожда с разпадане на хомозиготните форми (АА, аа) в тези случаи когато липсва кросинговър в стадия пахинема в участъка на хромозомата между центроме­рата и хетерозиготния локус.

Руският учен е разработил концепция за хетерозиса базирайки се на теорията за генетичния баланс. Приложена е нова методика за оценка на селекционирания материал на базата на общата комбинационна способност, използване при свободното опрашване в колекциите на изходния материал.

Разработена е и оригинална методика на реци­прочна селекция на междулинейиите хибриди при царевицата на основа на предварителни междусортови (междупопулационни) кръстоски.

Успял е да докаже не само на теория, но и експериментално възможността за изменение в генетичната структура на селекционираните линии.

Важни са теоретичните и експерименталните изследвания по прило­жение на математичните методи за целите на генетичния анализ на раз­лични типове действия на гените при хетерозиготния ефект и при оценка­та на комбинационната ценност на родителските линии за характеризира­не на унаследяването на стопански полезни признаци.

Изследване на културата тритикале от Николай Турбин

Сред многобройните изследвания, които е успял да направи руският учен Николай Турбин, проучил и особеностите на новата тогава и много ценна култура "тритикале". Проучването извършил през 1982 година.

Успял да получи линии, които били с висока плодовитост и високо белтъчно съдържание и голямо съдържание на лизин. Това било от много важно значение при използването им като зърнено-фуражни култури.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноПсихологияСпортАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеЗаведенияКлинични пътекиСоциални грижиПроизводителиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети