Начало История на медицината Електрошоковата терапия в борбата срещу шизофренията

Електрошоковата терапия в борбата срещу шизофренията

От 1938г.

Електрошоковата терапия в борбата срещу шизофренията  - изображение

Няма как да не сте гледали, твърде вероятно – във филм на ужасите или в трилър, електрошоковата терапия "в действие". Знаехте ли обаче, че тя започва да се прилага в края на 30-те и началото на 40-те години на 20-ти век? А че именно чрез нея специалистите постигнали добри резултати в борбата с шизофренията? В случай, че всичко това ви е неизвестно, в следващите редове ще побързаме да попълним знанията ви с няколко любопитни факти.

Началото

Т. нар. електроконвулсивна терапия (ЕКТ), както била известна още, била въведена за пръв път в борбата с гореспоменатото психично разстройство през 1938-ма, в Италия. За нейни създатели се смятат двама италиански  психиатри - Уго Черлети и Лучо Бини. Идеята била на първия специалист, като вторият обаче много спомогнал тя да бъде осъществена.

Както можете да предположите, ЕКТ била резултат от едно съвсем импулсивно и случайно хрумване на Черлети. Докато наблюдавал как с помощта на електрошок прасета биват докарвани до състояние на безсъзнание, за да бъдат заколени впоследствие, италианецът решил, че това може да бъде използвано по подходящ и ефективен начин в третирането на шизофреници. И макар че, на пръв поглед поне, идеята звучала доста нехуманна, Уго не се поколебал да я реализира. По същото време се смятало, че нарочното предизвикване на епилептични припадъци (или по-скоро – на наподобяващите ги такива) при болните от шизофрения, може да се отрази много благоприятно върху оздравителния процес. Преди опитите на Черлети и Бини въпросният ефект се постигал чрез инжектиране на определена субстанция или чрез инсулинова терапия (за която ще ви разкажем допълнително). Иначе казано, било време за нови експерименти, а именно – с електрически ток.  

Тестовете

Италианците решили за по-сигурно първо да приложат процедурата върху животни. Резултатите били добри и, разбира се, впоследствие тестовете преминали на по-високо ниво – с хора. Първият пациент, който бил лекуван с електрошок, се подложил на терапията през април 1938г. След серия от процедури било установено значително подобрение на състоянието му. Така, много скоро ЕКТ заменила лечението с инсулин и метразол и започнала широко да се прилага по целия свят.

През следващите години обаче Уго Черлети и Лучо Бини продължили да експериментират, като основната им цел била да дефинират в точни параметри безопасността и полезността на електрошоковата терапия в клиничната практика.

И въпреки че безспорно ЕКТ изиграла важна роля в справянето с шизофренията, дълго време тя имала и немалко критици, които в обществени дискусии не пропускали удобен случай да говорят за нейната нехуманност и безсмислие.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medscape.org/viewarticle/418882_6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...ЛюбопитноСнимкиПсихологияНовиниЛайфстайлЛеченияСоциални грижиАнкетиБотаникаВидеоАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияРецептиИзследванияИнтервютаСпорт