Начало История на медицината Елементи, изграждащи модела на тялото според традиционната китайска медицина

Елементи, изграждащи модела на тялото според традиционната китайска медицина

От 14.02.-3000г.

Елементи, изграждащи модела на тялото според традиционната китайска медицина - изображение

В канона "Huangdi Neijing" присъства детайлно обяснение за модела на тялото според традиционната китайска медицина. Той отразява човешката телесна система. Моделът разглежда 12 подсистеми, разделени според органите и свързаните с тях меридиани. При по-нататъшно опростяване тези 12 подсистеми могат да се разделят на нови 5, разкриващи връзката между отделните органи.

В продължение на хиляди години лекарите, практикуващи традиционна китайска медицина използвали модела на тялото като основа за диагностика. Употребата на симптомите за различните заболявания след прилагането на модела способства за откриването на причината и лечението на болестта. Модерната медицина не притежава модел, подобен на този на  традиционна китайска медицина. Липсва логиката, която определя начинът на взаимодействие на органите.

Естеството на модерната медицина не залага на връзките на взаимно влияние между отделните органи, а набляга на облекчаването на симптомите в определени зони. Вероятно това е и причината, поради която модерната медицина все още не може да се справи с лечението на множество хронични заболявания.

Меридианите и меридианните точки са важно и съществено откритие, принадлежащо на китайската медицина. Археолози са доказали, че меридианите са се използвали от около 3000 г.пр.Хр. Меридианите и меридианните точки представляват своеобразни "ремонтни бази" на тялото. Точно както всяка техника изисква методи за ремонт и поддръжка, така и човешкото тяло също има свои утвърдени методи за самовъзстановяване. Когато даден орган е засегнат, съответния меридиан ще генерира някои неприятни усещания като болка и усещане за възпаление. Чрез масажиране на меридиана, лицето получава облекчение в засегнатата област, за която отговаря конкретния меридиан.

През 1998 г. изследователски екип в Китай открива доказателства, че меридианите съществуват, чрез серия от експерименти по анатомия. Преди 50 години немският специалист по акупунктура д-р Райнхолд Фол и японският учен д-р Йошио Накатани също доказват съществуването на меридианите чрез измерване на напрежението и разликата по меридианите линии. Те са важен инструмент за традиционната китайска медицина, защото по този начин се осигуряват много материали, свързани с диагностиката на заболяването.

Меридианата система разделя тялото на 12 подсистеми. Те включват сърцето, черния дроб, далака, белите дробове, бъбреците, перикарда, дебелото черво, тънките черва, стомаха, жлъчния мехур, и пикочния мехур и „Sanjiao“ меридиана. Единствено той не е свързан с никакви действителни органи, а по-скоро описва гръдния кош и коремната кухина. Тези 12 подсистеми имат свой собствен меридиан, а заедно образуват единна система. За отделните органи и системи отговарят и определени меридиани. Шест от тях произхождат от областта на ръката, а останалите шест - от крака.

Съществува и още една представа за нашето тяло, която е била възприемана добре от китайските медици. Според нея телата на хората са изградени от 12 меридиана, обхващащи тялото, "Qi" (Чи), "Jing" (Дзин), "Shen" (Шен). Те подхранвали и защитавали органите "Занг-Фу".

Всяка диагноза на заболяване е свързана с "Модела на дисхармония", който засяга един или повече органи, а лечението цели нейното коригиране.

Според китайската медицина основните елементи, изграждащи модела на тялото са земя, метал, вода, дърво, огън. Елементите са неразривно свързани и отнема определено време да се постигне определено въздействие един на друг. Всеки елемент съответства на различни органи в тялото. Те влияят на физическата и менталната човешка страна. Всеки орган притежава Ян или Ин въздействие, а то от своя страна е субективно, изменчиво и с вътрешно въздействие. Китайските медици вярвали, че когато двете сили се обединят, те създават енергия, която поддържа потока на целия живот.

Ин органите предоставят женственост, студенина, натиск, тъмнина и поддаване на определен вид настроения. Докато Ян органите представят мъжественост, разширяване, топлина, движение и действие. Тази двойственост трябва да бъде балансирана, а ако това не се случи, ще се предизвика умствено или телесно заболяване. Всеки орган определя съществуването на определени енергийни канали, които разпространяват Чи и осигуряват свързаността на тялото. Тези канали са известни като меридиани.

Дърво

Дървото, според древните китайски медици било закрилящ елемент на елемент на растежа, оригиналността, творчество и еволюцията. Принадлежащите му органи са черен дроб и жлъчен мехур. Първият орган от своя страна е с Ин принадлежност и се влияе от добрата емоционална гъвкавост и потока от енергия на клетъчно ниво.

Вярвало се, че въздейства върху ефикасността и ефективността на имунната система, а заедно със съхранението на кръвта в организма, дробът провокирал физическата проява на човешката същност. Органът диктувал човешката житейска посока, визията, чувството за самооценка и последен от всички  телесни части поглъщал това, което не се усвоява от останалата част на организма.

Дисбалансът в черния дроб можел да доведе до големи проблеми, свързани с потиснатост, гняв, болка, лошо самочувствие, липса на посока, пристрастяване, нерешителност. Мускулните спазми, сковаността, треморите, очните заболявания, хипертонията, алергиите, артритът и множествена склероза често били в резултат на чернодробните дисбаланси. Чернодробният меридиан започва от големия пръст на крака, минава по протежение на вътрешната част на крака, достига до гениталиите и завършва на гърдите.

Жлъчния мехур, управляван от елемента дърво осигурявал контрол. Мехурът, създаващ и съхраняващ жлъчката е Ян орган, уреждащ решителността. Дисбаланс в дейността на жлъчния мехур може да доведе до нерешителност и затлъстяване. Меридиана на жлъчния мехур започва от външния ръб на окото и се премества  към главата и тялото. Завършва във външната страна на четвъртия пръст.

Огън

Огънят е елемент на трансформациите, разрушението, първичната сила и божествеността. Сърцето и тънките черва се контролирали от огъня. Сърцето, което е важен Ин орган регулира пулса, предизвиква външни прояви на лицето и езика и е своеобразен мост между човешкото и небесното. Дисфункцията на сърцето води до безсъние, нарушение в доброто разположение на духа и нередовен пулс. Сърдечният меридиан започва в гърдите, движи се към вътрешната страна на ръката и завършва на кутрето.

                                                                      

Тънките черва са Ян орган, отделящи чистата храна и течностите от замърсяванията. Чистите течни вещества се разделят от далака, а замърсените преминават към пикочния мехур и дебелото черво. Дисфункцията на тънките черва може да доведе до много проблеми и чувство на недоверие към самия себе си. Меридианът на тънките черва започвал от кутрето, достигал до долната страна на ръката, върха на плешката, шията, и завършвал до предната част на ухото.

Земя

Земята е елемент, покровителстващ плодородието, култивираността, женствеността и гнева. Земята урежда дейността на далака и стомаха, които са Ин органи, регулиращи храносмилането и обмяната на веществата. Земята също така поддържа доброто състояние на плътта и органите и осигурява добра концентрация. Дисбалансите в състоянието на далака води до Чи недостатъци, диария, пролапси на органи, както и главоболие.

Меридианът на далака започва от палеца, премества се към вътрешната страна на крака и достига до предната част на тялото. Стомахът е сред най-активните Ян органи, разграждащи храната и контролиращи низходящите движения на Чи. Дисбалансът в стомашната дейност води до повръщане и оригване, управляващият органа меридиан започва под окото, движи се надолу по предната част на лицето, торса, външната част на крака и завършва на третия пръст на крака.

Метал

Металът е елемента, символизиращ чистотата, богатството и мъжествеността. Това е елементът, контролиращ белите дробове и дебелото черво. Белите дробове са Ин орган, осигуряващи баланса на енергията Чи при вдишване и премахващи вредните примеси при издишване. Те разпределят телесните течности, защитават организма от настинка или грип, регулират обонянието. Дисфункция на белите дробове води до настинки, грип, храчки и астма.

Белодробният меридиан започва в гръдния кош, движи се към вътрешната част на ръката, дланта, и завършва в палеца. Дебелото черво е Ян орган, контролиращ отстраняването на отпадъците от тялото. Дисбалансът в дебелото черво води хората до запек, диария и невъзможност да се отделят емоционално от околните. Меридиана на дебелото черво започва от показалеца, движи към задната част на ръката, рамото, шията, бузата и завършва в противоположната ноздра.

Вода

Водата е елемент на живота и смъртта. Управлява бъбреците и пикочния мехур. Бъбреците, които са Ин орган са източник на цялото единство от Ин и Ян енергия в организма. Те управляват ендокринната система, управляват костите, зъбите, контролират водния баланс в организма, както и запасите на организма. Дисфункцията на бъбреците води до недостиг на равновесието на Ян или Ин, дисбаланс на хормоните, слаби кости, увредено сексуално желание и световъртеж.

Излишъкът на вода води до биполярно разстройство. Депресивните епизоди се характеризират с излишък на Ин, докато манийни епизоди се характеризират с Ян излишък. Бъбречният меридиан започва от стъпалото, движи се нагоре по вътрешната част на крака до слабините, като завършва под ключицата. Пикочният мехур е Ян орган, премахващ течностите от организма като черпи енергия Чи.

Дисбалансът в действието на пикочния мехур води до често или неконтролирано уриниране. Меридианът на пикочния мехур започва в ъгъла на очите, движи надолу по гърба и завършва в коляното.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://rentibook.com/english/index.php?option=com_content&view=article&id=56:tcms-model-of-the-human-body&catid=40:tcm-body-model&Itemid=73
2. http://en.wikipedia.org/wiki/TCM_model_of_the_body

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниОрганизацииСнимкиЛеченияОткритияЛичностиТестовеРецептиСпортДиетиЗдравни съветиВидеоКомпании и организацииПсихологияФизиологияКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиСоциални грижиОбразованиеКалкулаториБотаника