Начало История на медицината Елена Риос и приносът й за развитието на медицината в САЩ през 90-те години на 20 век

Елена Риос и приносът й за развитието на медицината в САЩ през 90-те години на 20 век

От 1987г.

Елена Риос и приносът й за развитието на медицината в САЩ през 90-те години на 20 век - изображение

Д-р Елена Риос е сред от основателите на Националната мрежа на латиноамериканските студенти по медицина в САЩ. Още от самото начало на медицинското си обучение, д-р Риос работи за подобряването на набирането и успеваемостта на студентите по медицина в в Страната на неограничените възможности.

След дипломирането си, тя превръща доброволческата си дейност с отделните ученици в мащабна национална мисия. Лекарката е и съосновател на цялостна стройна мрежа, обхващаща латиноамериканските студенти по медицина. След това, д-р Риос провежда редица срещи, които целят да подобрят възможностите за образование и кариера на професионалистите от малцинствата, упражняващи здравни професии в САЩ. През 1998 г. лекарката е назначена на длъжността президент на Националната медицинска асоциация.

Малко биография

И така, Елена Риос е родена в Лос Анджелис, Калифорния през 1955 г. Тя е изключително мотивирана като ученичка да успява във всичко и на крехка възраст, получава наградата "Outstanding Teenager of America". На 18 години бъдещата лекарка успява да си извоюва държавна стипендия за колежанското си обучение. Завършва в "Stanford University" през 1973 г., където изучава биология на човека и публична администрация. През 1975 г. тя създава програма за подбор на колежи за различните ученици от средните училища. Риос изпълнява ролята на координатор на проекта в продължение на две години. По време на почивките между семестрите, тя работи като научен сътрудник в "Stanford Hospital" и като стажант, изучаващ здравна политика във Вашингтон и Калифорния. През следващите няколко години бъдещата лекарка взема участие в различни програми, обвързани със здравеопазването в САЩ. След една година обучение в университета "Creighton University" тя постъпва в медицинското училище „UCLA”. Поемайки все по-голям ангажимент в областта на подобряването и включването на студентите от малцинствата в медицинските училища, Елена Риос работи усилено през лятата ваканция като съветник на кандидат-студентите, а през последната година от обучението си е назначена за директор на национална програма за наемане на кадри от гимназиите и колежите в областта на здравеопазването.

През 1987 г. д-р Риос завършва медицинското си образование, а след това записва специализация по вътрешни болести в "Santa Clara Valley Medical Center" и "White Memorial Medical Center". През 1989 г. лекарката основава асоциация на студентите по медицина "Latin American Medical Students Association". Една година по-късно тя се завръща в университета в "University of California", за да се възползва от стипендията си в областта на здравните услуги в областта на първичната (доболничната) грижа.

Кариера

Формирайки кариерата си в областта на изследванията, здравната политика, както и при набирането на медицински персонал, д-р Риос заема множество разнообразни позиции. През 1994 г. лекарката е назначена за съветник по въпросите на здравеопазването в Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ, служи и в Консултативния комитет за набиране на здравни и научни кадри, делегат е на световната здравна асамблея в Женева, Швейцария. През 1998 г. д-р Риос става президент на "National Hispanic Medical Association" (организация, която е създадена и с нейни усиля през 1994 г.).

Признание

Д-р Риос получава редица награди – "American Association of Indian Physicians Appreciation Award" през 1995 г. "U.S. Department of Health and Human Services Office of Minority Health Award" през 1995 г. Лекарката е считана за един от 100-те най-влиятелни испанци граждани в САЩ през 2001 година.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_270.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСпециалистиНормативни актовеСнимкиЛайфстайлНовиниСтатистически проучванияСоциални грижиЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииЛюбопитноВидеоТестовеГеографияАнкети