Начало История на медицината Елиза Анн Гриър: първата чернокожа жена лекар в щата Джорджия

Елиза Анн Гриър: първата чернокожа жена лекар в щата Джорджия

От 1890г.

Елиза Анн Гриър: първата чернокожа жена лекар в щата Джорджия  - изображение

Въпреки че се сблъсква с дискриминация и със сериозни финансови трудности, американката Елиза Анн Гриър успява да постигне голямата си мечта – да стане лекар. За да плаща за медицинското си образование, тя редува всяка година на обучението си с година работа на памукова плантация. Равносметката е, че, за да завърши, са й необходими общо седем години. Усилията обаче си заслужават: през 1898 година Елиза става първата жена от афроамерикански произход, сдобила се с лиценз да практикува медицина в щата Джорджия.

Сагата Гриър започва още през 1890 година, когато дамата изпраща писмо до женския медицински колеж в Пенсилвания със запитване за стойността на таксата, както и да получи информация дали би могла да работи нещо, което да съчетава с обучението си: "Нямам нито пари, нито опция, от където да ги получа", обяснява жената, "само тази да работя за всеки долар". Преди това Анн работи и се обучава като учител в университета "Фиск" в Нешвил, Тенеси, в продължение на седем години. Убеждението й обаче е, че ще бъде много по-полезна на расата си, ако се сдобие с медицинско образование. В запитването си до декана на медицински колеж в Пенсилвания Елиза се интересува "дали има някаква възможност за освободена робиня като нея да получи подкрепа в реализацията й в тази иначе възвишена професия". Виждайки желанието й да се развива, деканът дава разрешението си тя да стане част от учебното заведение, позволявайки й да работи и да учи едновременно. През 1897 година Гриър приключва официално с ученето, а на следващата година получава лиценз да практикува медицина в окръг Фултън, Джорджия.

В записка в от 1898г. "North American Medical Review" е поместен неин цитат: "Когато видях цветни жени да вършат цялата работа при раждане, а таксата да отива в ръцете на бялата лекарка, която само бегло е прегледала родилката, се запитах: защо аз да не взимам тези пари? Поради тази причина се квалифицирах. Отидох във Филаделфия, учих медицина здраво, получих дипломата си и се завърнах в Атланта, където живея през целия си живот и практикувам професията си. Някои от най-добрите бели лекари в града дойдоха при мен и ми казаха, че ще ми дадат шанс в професията. Това е всичко, което искам".

И наистина: в живота си жената получава сериозна подкрепа /както морална, така и финансова/ от много хора. Това, заедно с упоритостта и целенасочеността, й помага да постигне мечтата си.

По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_132.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаИзследванияПсихологияХранене при...Социални грижиПроизводителиСпортОрганизацииСпециалистиЗаведенияЛеченияКлинични пътекиБотаника