Начало История на медицината Елоиза Диаз: първата жена, получила медицинско образование в Чили

Елоиза Диаз: първата жена, получила медицинско образование в Чили

От 1866г.

Елоиза Диаз: първата жена, получила медицинско образование в Чили  - изображение

Елоиза Диаз Инсунза остава в медицинската история като първия студент от женски пол на университета в Чили /"Universidad de Chile"/ и като първата жена лекар в южноамериканската държава, но също и в цяла Южна Америка.

Диаз е родена през 1866 година в Сантяго, в семейството на Еулохио Диаз Варас и Кармела Инсунза. До 1800 година момичето се обучава в няколко образователни институции в родния си град, между които училищата "Долорес Кабрера Мартинез","Изабел ле Брун де Пиночет", както в Националния институт "Хосе Мигел де Карера". През 1800г. младата жена е приета в медицинското училище на Чилийския университет. Приемът й става много скоро след въвеждането на специален закон в страната, даващ право на дамите да учат в университета. Елоиза приключва академичната си подготовка шест години по-късно, а през ноември 1887г. окончателно се сдобива с научната степен, защитавайки дисертацията си на тема: "Кратки наблюдения върху появата на пубертета при чилийските жени и техните патологични предразположения, свързани с пола".

Диаз започва работа в болницата "Свети Борха" през януари 1891 година. В периода между 1889 година до 1897 година южноамериканката се извява в ролята на учител и лекар в учебната институция "Escuela Normal de Preceptora" в Сантяго. През 1898 година тя е избрана за училищен медицински инспектор в града си, а по-късно е издигната на поста училищен медицински инспектор на Чили, заемайки въпросната длъжност повече от 30 години. Като изявен филантроп, по време на своя професионален и житейски път Диаз основава няколко детски градини, поликлиники за бедните и ученически лагери.

През 1910 година Елоиза участва в Международния научен конгрес по хигиена и медицина в Буенос Айрес, където е удостоена с названието една от бележитите жени на Америка. През 1911 година лекарката става директор на медицинската училищна служба в Чили. На тази ръководната роля, тя успява да въведе училищните закуски и масовата имунизация на учениците, както и да инициира кампании за борба срещу алкохолизма, рахита и туберкулозата.

Диаз се пенсионира през 1925 година, след дълга и ползотворна медицинска служба.

По текста работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.memoriachilena.cl/602/w3-article-92520.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияДиетиСнимкиВидеоЛайфстайлЛюбопитноЛеченияИзследванияТестовеАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи