Начало История на медицината Ема Гибсън – ин-витро бебето-снежинка, изчакало над 20 години, за да се роди

Ема Гибсън – ин-витро бебето-снежинка, изчакало над 20 години, за да се роди

От 25.2017г.

Ема Гибсън – ин-витро бебето-снежинка, изчакало над 20 години, за да се роди - изображение

Ако се върнем малко по-назад във времето, например във втората половина на 19-ти век, ще научим някои любопитни факти и предпоставки от историята на ин-витро оплождането, които тогава изглеждат като нерешими въпроси, а днес са просто още една поредна стъпка от пътя, който трябва да изминат бъдещите родители, за да прегърнат дългоочакваното си новородено дете. Преодоляването на една от тези стъпки, например, е свързано с недостатъчното познание на учените (към 1971 г.) по отношение на физиологията, биохимията, морфологията на оплождането и ембрионалното развитие при бозайниците и човека.

Пред подема в проучванията има немалко препятствия. Те са свързани с естеството на вътрешното оплождане при бозайниците и факта, че събитията, съпътстващи инсеминацията на яйцеклетката и ранното ембрионално развитие, няма как да бъдат изследвани лесно в тяхната естествена среда. Точно в обстоятелството, че връзката между яйцеклетката и развитието на ембриона, както и непосредствената вътрешна среда в утробата на майката трудно може да бъде пресъздадена, се крие предизвикателството в миналото пред учените.

Оказва се, че потенциално полезна техника би се оказало връщането на вече развития ембрион директно в женската полова система (в утробата), за да се проучи развитието му в ин-витро среда. Първоначално това хрумване изглежда като научна фантастика, но към днешна дата е рутинна процедура.

Такъв се оказва и случаят на Ема Рен Гибсън. Първоначално момиченцето е само замразен ембрион. И тук, в известна степен, ще усложним разказа – Ема е замразен ембрион, съхранен преди цели 25 години. През цялото това време тя чака своите родители. Да, това е невероятна история за едно малко момиченце, заченато на 14 октомври 1992 г., но родено на 25 ноември 2017 г.Ема Рен Гибсън, родена с тегло 3 кг и 8 гр., се развива от ембрион, който е замръзнал във времето за повече от 24 години, в очакване да срещне своето семейство. Според медицинските данни от проучване от 2011 г., момиченцето е най-старият замразен човешки ембрион, който се развива успешно и бива роден.

След като е криогенно запазен чрез замразяване, дареният през 1992 г. зародиш, е размразен през март 2017 г. и е прехвърлен да се развива в утробата на 25-годишната Тина Гибсън от САЩ (по-точно – от щата Тенеси). Ема и нейните родители не са генетично свързани, тъй като ембрионът е дарен от друга двойка, за да се сбъдне мечтата за семейство и на други хора с репродуктивни проблеми. Странно или не, ако трябва да разгледаме времевото измерение на тази история за щастие, наука и медицина, то ще кажем, че Тина е зачената само година и половина след дъщерята, която тя ражда на 25 ноември, 2017 г. Това не е фантастика, това е напредъкът на медицината, която, както става ясно, вече може да направи нечий живот неизказано щастлив.

"Осъзнавате ли, аз съм само на 25 години? Този ембрион и аз можехме да бъдем най-добри приятелки", казва Тина, която вече е навършила 26 години. "Исках само да имаме бебе, не ми пукаше дали се касае за световен рекорд, или не", добавя щастливата майка.  Бенджамин, бащата на Ема, заявява пред местната телевизионна станция „WBIR-TV”: "Мисля, че изглежда доста добре, за човече, чакало замразено през всички тези години".

Нека се абстрахираме за момент от щастието на семейството и да се върнем на историята и науката. След като човечеството прави възможно първото ин-витро оплождане (осъществено е на 25 юли 1978 г. в болница "General Hospital" в Манчестър, Великобритания, където семейство Браун прегръща за пръв път новородената Луиз, чакана цели 9 години) в практика се превръща оставянето и съхранението на жизнеспособни човешки ембриони. Родителите могат да решат дали да ги замразят и да се ползват от тях, или от други двойки, които не могат да създадат дете по естествен път.

Съвременните научни постижения правят възможно безопасното размразяване на такива ембриони. Към днешна дата процедурата никога не е била по-лесна и по-безопасна. Тези ембриони често се наричани от лекарите "снежни бебета" или "бебета-снежинки", тъй като те са съхранявани през годините при дълбоко замразяване. Към днешна дата има от около 700 000 до 1 милион човешки ембриони, които се съхраняват в САЩ.

Американският дарителски център за ембриони (Embryo Donation Center) е религиозна християнска организация за осиновяване на деца. Именно тя подава ръка на семейство Гибсън и ги подкрепя при вземането на нелекото решение да използват замразен ембрион. Срещу рутинната такса от около 7 500 долара организацията осигурява на американските двойки с репродуктивни проблеми замразен ембрион, медицинската процедура по инсеминацията, както и емоционална и правна подкрепа. Единственото условие е: "мъжът и жената да са женени в продължение на минимум 3 години".

Повечето хора биха казали: "Това е само наука", но когато питат Тина Гибсън, тя казва: „Това е дар от Господ, със сигурност”. А дали медицината, религията и науката от 21 век биха могли да си съдействат в името на човешкото добруване, за щастие, е въпрос на личен избор.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: www.iflscience.com/health-and-medicine/baby-girl-born-after-being-frozen-for-over-24-years/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗаведенияСпециалистиАлт. медицинаНормативни актове