Начало История на медицината Епидемия от испански грип през 1918 година

Епидемия от испански грип през 1918 година

От 1918г.

Епидемия от испански грип през 1918 година - изображение

През 1918 година избухва най-голямата грипна  пандемия (тя започва през януари 1918 година и приключва през декември 1920 година). Заболяването е определян като толкова тежко, тъй като хората за пръв път се срещат с агресивния грипен вирус, наречен H1N1. Този щам заразява около 500 милиона души по целия свят, включително жителите на отдалечените тихоокеанските острови, Арктика. Заболяването отнема живота на 3-5% от населението на света. Това прави пандемията от испански грип едно от най-смъртоносните природни бедствия в историята на човечеството.

Повечето огнища на инфлуенца убиват диспропорционално пациентите в юношеска възраст, възрастните хора, или хората с вече отслабени защитни сили на организма. Пандемията от 1918 предимно засяга здравите и млади хора. Съвременните изследвания на изолирания вирус, взет от замразени проби от телата на жертвите показват, че вирусът убива чрез т.нар. "буря на цитокините" (свръхреакция на имунната система на организма). Силните имунни реакции при хората в млада възраст опустошават тялото, докато по-слабите имунни системи при децата и възрастните (на средна възраст) способстват за намаляването на леталитета сред тези групи.
За съжаление историческите и епидемиологичните данни са недостатъчни, за да се идентифицира точният  географски произход на пандемията от испански грип.

За да се поддържа високият дух на войската действа военновременна цензура, която се старае да минимизира ранните сведения за заболяването и смъртността от него в Германия, Великобритания, Франция и САЩ, но някои документи докладват изключително негативните ефекти от разпространението на епидемията в Испания, от където започва и прозвището испански грип.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаМедицински изследванияНовиниЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаБотаникаЛайфстайлРецептиСпортСоциални грижиПроизводителиНормативни актовеСпециалистиХранене при...Клинични пътекиЗдравни проблемиТестовеАнкети