Начало История на медицината Епидемия от рубеола във Финландия и ваксинация на населението през 1975 година

Епидемия от рубеола във Финландия и ваксинация на населението през 1975 година

От 1975г.

Епидемия от рубеола във Финландия и ваксинация на населението през 1975 година - изображение

През 1970 година във Финландия е бушувала голяма епидемия от морбили, паротит и рубеола. По това време в скандинавската държава населението е било около пет милиона души, а годишно с опасните инфекциозни заболявания са се заразявали близо 5000 човека. В този период държавата е регистрирала стотици хоспитализации вследствие на рубеола и паротит, а средно при около 100 случаи е имало усложнения като енцефалит, менингит и понякога стерилитет, особено сред армейските служители. През 1970 година са били регистрирани 50 случая на деца с вродени малформации, дължащи се на рубеолна виремия по време на бременността.

През 1975 г. срещу трите опасни заболявания е била въведена ваксина, съдържаща омаломощени вируси, но тъй като само 70% от населението е било целенасочено имунизирано, рубеолата не е била ликвидирана изцяло във Финландия.

Военнослужещите финландци са били имунизирани срещу паротит след 1960 година, но този акт не способствал за повишаването на общия имунитет на населението. Едва през 1982 г. във Финландия е била одобрена употребата на комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Имунизирането с тази ваксина в САЩ е започнало да тече още преди 10 години.

Въпреки тези превантивни мерки, финландците са предприели още по-радикална и задълбочена програма за ликвидиране на рубеолата. Финландските деца трябвало да бъдат ваксинирани на два етапа - на възраст между 14-18 месеца и отново - на шест години. Програмата е била съпътствана от много внимателно и задълбочено събиране на данни, които са били нужни за извършването на проучвания, а всички предполагаеми случаи на рубеола са били подложени на допълнителни серологични изследвания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/rubella.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниВидеоЛеченияИзследванияСоциални грижиСнимкиЛюбопитноТестовеЗдравни съветиНаправления в медицинатаМикробиологияХранене при...ЛайфстайлЗдравни проблемиСпортАнкетиАлт. медицинаДиетиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиБотаникаРецептиКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография