Начало История на медицината Етеров инхалатор на д-р Алис от 1874 година

Етеров инхалатор на д-р Алис от 1874 година

От 1874г.

Етеров инхалатор на д-р Алис от 1874 година - изображение

Хирургът Оскар Алис (1836-1921) е бил известен сред медицинското общество с развитието на оперативен метод, при който можели да се свържат отново две парчета от тънкото черво. Медикът е създал и редица медицински инструменти, но най-значимият от тях е етерният инхалатор. През 1874 г. д-р Оскар Алис е описал стъпките за направата на инхалатора и методите, чрез които се използвало устройството му. Медикът обяснил, че за обхващането и пълното изолиране на инхалатора е бил нужен бинт с дължина от почти три ярда и широчина от 2,5 инча.

Д-р Алис е изтъкнал причините, поради които е проектирал устройството си по точно този начин. Той е подчертал предимствата на своя инхалатор, сравнявайки го с популярните за този период други устройства за прием на анестетици. Лекарят обяснил, че многото слоеве бинт са били от съществено значение, тъй като те увеличавали значително повърхността, от която можело да се изпарява етера, този факт способствал за ускоряването на действието на анестетиците. Етеровият инхалатор на д-р Алис е станал изключително популярен в периода от края на 1874 г. до началото на 1900 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/608/allis-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛеченияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведенияБотаника