Начало История на медицината Етеров инхалатор на Едуард Мърфи от 1847 година

Етеров инхалатор на Едуард Мърфи от 1847 година

От 1847г.

Етеров инхалатор на Едуард Мърфи от 1847 година - изображение

Едуард Уилям Мърфи (1802-1877) е акушер от Лондон, който приема изключително бързо идеята за употребата на хлороформ, след въвеждането на анестетика през 1847 г. Докато някои анестетични инхалатори обхващали носа и устата, инхалаторът който е разработил Мърфи използвал само мундщук.

На теория, раждащите жени можело по-лесно да поемат по-голяма доза хлороформ, вдишвайки лекарствата през носа и устата, Мърфи вярвал, че неговият инхалатор с мундщук е по-безопасен.

Фунията от снимката по-долу е част от мундщука на инхалатора. Той е свързан с подвижна капачка. В камерата на медицинското пособие се слагала гъба, напоена с етер. За да се постигне облекчаване на болката, Мърфи препоръчвал родилката да вдишва етеровите изпарения, точно преди и по време на контракциите, но не и между тях. Той не се препоръчвал използването на хлороформ, само когато болката станела твърде голяма.

 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/104/murphy-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаХранене при...ИзследванияПсихологияСоциални грижиНаправления в медицинатаОрганизацииСпортПроизводителиКлинични пътекиЗаведения