Начало История на медицината Етеров инхалатор на Уилям Пендър от 1988 година

Етеров инхалатор на Уилям Пендър от 1988 година

От 1988г.

Етеров инхалатор на Уилям Пендър от 1988 година - изображение

Д-р Джон Уилям Пендър (1912-2001) е създателят на първия ендотрахеален инхалатор, улесняващ вдишването на етер от интубирани пациенти чрез т.нар. отворен метод. Уредът често е наричан наричан "Пендъров лимон" заради характерната си форма, наподобяваща тази на ароматния цитрусов плод.

Интубацията е манипулация, при която анестезиологът поставя пластмасова тръбичка за дишане в трахеята на пациента, за да подпомага дишането по време на операция и да се поддържат открити дихателните пътища. Методът на обезболяване, известен като "отворена капка" включвал свързването на металната тръбичка в единия край на Пендъровия инхалатор и ендотрахеалната тръба, с която се интубирал пациента. Около металните части на "Пендъровия лимон" се навивала мека памучна марля, а етерът, подаван на капки се инхалирал от пациентите.

Д-р Пендър е първият отличен професор по клинична анестезиология в Станфордския университет. Медикът е предоставил първия изработен от него инхалатор на известния музей на анестезиологията „The Wood Library Museum” през 1988 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/85/pender-lemon

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияСпециалистиНормативни актовеНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиБотаника