Начало История на медицината Ефект на кокаина върху организма

Ефект на кокаина върху организма

От 1986г.

Ефект на кокаина върху организма - изображение

Кокаинът оказва стимулиращ ефект върху организма. Този ефект включва повишена бдителност, възбуда, еуфория, учестен пулса и кръвно налягане, безсъние и загуба на апетит. Ефектите от предозиране на приетото количество кокаин включват възбуда, повишена телесна температура, халюцинации, конвулсии. Често се стига до смърт. Симптомите на абстиненция могат да включват апатия, дълги периоди на сън, раздразнителност, депресия и дезориентация.

Кокаинът и невронният растежПроучвания показват, че кокаинът причинява промени в образуването и жизнеспособността на новообразуваните неврони в областта на хипокампуса на мозъка при възрастните. По този начин се възпрепятстват процесите на нарастване при невроните. Растежът на новите неврони е свързан и с процесите на обучение, паметта, регулацията на стреса и разнообразните човешки настроения.


Кокаинът засяга генетичната структураИзследвания от 1986 година показват, че кокаина променя структурата на хистоните, които са силно компактни молекули. Това ги кара да се разделят. Това позволява на ензимите да започнат интензивно производство на протеини, обвързващи се с пристрастяването. Изследванията показват, че повишените нива на променени хистони съответстват на абстинентното поведение на хората, желаещи до си набавят следваща доза.

Развитие на кокаинови ваксиниМного лекарства, имащи потенциал за създаването на ваксини срещу пристрастяването са в процес на проучване. Антикокаиновата ваксината следва да предпази потребителя от дрогиране „изигравайки” имунната система да създаде антитела. Тези антитела, обвързани с кокаина и инхибирането на процесите, касаещи преминаването на активните съставки през кръвта към мозъка. Това предотвратява чувството на еуфория високо, което стимулира многократната употреба.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.deamuseum.org/ccp/coca/effects.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлГеографияНаправления в медицинатаНормативни актовеЛичностиОрганизацииСнимкиСпортФизиологияХранене при...ПсихологияАнкетиМедицински изследванияБотаникаАлтернативна медицинаПроизводителиАптекиРецептиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиЗаведенияОбразованиеТестове