Начало История на медицината Жените и тяхната лечебна практика с вендузи

Жените и тяхната лечебна практика с вендузи

От 1989г.

Жените и тяхната лечебна практика с вендузи - изображение

През цялата медицинска история на Европа, по-голямата част от населението било лекувано благодарение на практикуващите миряни, които на драго сърце били готови да съдействат, консултират и да помагат на болните (често повече и от самите лекари). Още по-удобно било обстоятелството, че вендузотерапията можело да се практикува и по домовете. Важната роля, която жените са имали в традиционните общества била свързана с факта, че именно те били специалисти в областта на приложението на широк спектър от лечебни процедури и средства за защита.

През 1989 година Файнмън съобщава, че от достоверни източноевропейски източници може да се почерпи информация за историята на любопитни практики от алтернативната медицина. В страни като Гърция, Турция, България, Русия и Холандия вендузолечението се прилагало изключително от жени.
В разказ от 1987 на Къмстън е направено описание на Европа от 11 век, в което древните учители описвали жени, които работели като лекари и били много търсени и уважавани сред пациентите си. Въпреки това до началото на тринадесети век университетите, преподаващи медицински специалности напълно изключили от своите учебни програми жените. След този период се наблюдава забележително отсъствие на жените от традиционната медицинска история, защото те участвали главно в лечебни практики от народната медицина. Въпреки факта, че жените рядко присъствали в историята на конвенционалната медицина, те все пак имали важна роля в предоставянето на здравни грижи, сред които е и вендузотерапията.

Статията е част от историята на:

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.healthtraditions.com.au/index.php?page=the-history-of-cupping

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаАлтернативна медицинаНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСнимкиПсихологияЗаведенияИнтервютаСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиБотаникаСпортХранене при...ФизиологияТестовеРецепти