Начало История на медицината Забрана за извършване на лоботомии в СССР

Забрана за извършване на лоботомии в СССР

От 09.12.1950г.

Забрана за извършване на лоботомии в СССР - изображение

През май 1950 г., психиатърът професор Василий Гиляровски предлага да се проведе дискусия, посветена на левкотомията, за да се предотврати прилагането й като метод за лечение в психиатричните заведения. Въпросът е преразгледан на пленум на Научното дружество на невролозите и психиатрите 22-24 юни 1950 година. В приетата резолюция се потвърждава предишното решение: "Да се признае използването на лоботомията като метод за лечение на психичните заболявания в някои случаи, когато всички други методи не са имали терапевтичен успех". За резолюцията гласуват 28 от общо 30 представители на съвета, а само двама са против.

Професор Гиляровски настоява, че: "левкотомията не е метод на лечение, който може да се препоръча на психиатричните институции". Медикът отправя препоръки на Министерството на здравеопазването относно правилата за прилагане на префронталната лоботомия Представя се доклад, описващ че 176 пациента са подложени на лоботомия, като 152 от тях са с диагноза шизофрения. Назначена е специална комисия, на която се показват 8 пациенти, които са с добри резултати. Въпреки това при всички могат да се открият недостатъци от прилагането на терапията.

За съжаление нерядко в СССР се извършват сделки между хирурзи и психиатри. Пациентите, лекувани с лоботомия обикновено се прехвърлят към други болници, а по този начин дългосрочните резултати от процедурата не могат да се изследват подобаващо. В статия на списание "Медицинска практика" (брой № 37 от 14.09.1950) лоботомията е строго разкритикувана като метод за лечение. Медицинското издание описва, че изрязването на бялото мозъчно вещество във фронталните лобове нарушава връзката им с таламуса, премахвайки възможността за получаване на стимули, управляващи умствените функции.

На 09.12.1950 се подписва заповед за забрана за използването на префронталната лоботомия. Забраната за извършване на левкотомия в СССР не е свързана с идеологически мотиви и се основава на чисто научни причини.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеНовиниЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлХранене при...СпортАнкетиПсихологияСнимкиАлтернативна медицинаПатологияОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияИнтервютаСоциални грижиБотаникаСпециалистиДиетиЛичности