Начало История на медицината Заедно в живота и в науката: Райнхолд и Рут Ерика Бенеш и проучванията им, свързани с хемоглобина

Заедно в живота и в науката: Райнхолд и Рут Ерика Бенеш и проучванията им, свързани с хемоглобина

От 1919г.

Заедно в живота и в науката: Райнхолд и Рут Ерика Бенеш и проучванията им, свързани с хемоглобина  - изображение

Съпрузите Райнхолд и Рут Ерика Бенеш определено имат причина да са заедно в живота и в науката. През втората половина на миналия век те правят ключово откритие, което спомага много за изясняването на механизма, по който хемоглобинът, ценен протеин в червените кръвни клетки, пренася кислород от дробовете до всички клетки в тялото. Метафорично казано, молекулата на хемоглобина функционира като "камион" за кислородна доставка. Чрез кръвообращението и, когато кръвта преминава през дробовете, към всяка молекула хемоглобин, се "прикачва" молекула кислород. Впоследствие, отново чрез кръвообращението, кислородът се доставя до всички клетки в тялото. Самите Райнхолд и Рут Бенеш установяват как именно хемоглобинът "разбира" кога клетката се нуждае от кислород. Щом клетките метаболизират въглехидратите с участието на кислорода, те произвеждат въглероден диоксид (CO2) като вторичен продукт. Натрупването на CO2 дава "знак" на молекулата на хемоглобина, че клетката е употребила кислород, за да преработи въглехидратите, и се нуждае от още. Освобождавайки кислород там, където се е натрупал въглероден оксид, хемоглобинът запълва кислородните липси.

Бягство от нацистка Германия

Рут (Рут Ерика, каквото е моминското й име) се ражда в Париж през 1919 година. Когато е бебе само на шест дни, семейството й се мести в Берлин. През 1939 година тя и сестра й се спасяват от нацистките гонения над евреите в Германия, намирайки убежище в Англия. Бягството им става възможно заради стартирала специална програма, която има за цел да транспортира 10,000 еврейски деца от Централна Европа към Великобритания. Междувременно, майката на Рут остава в Германия, но оцелява, защото е приютена от нееврейско приятелско семейство. В Англия Рут завършва гимназия и постъпва в колеж в Лондонския университет. Девойката се издържа, работейки във фабрика за каучук. Там именно тя се запознава с Райнхолд, който също се труди във въпросната компания. Младият мъж също става жертва на антисемитизъм, в неговия случай – в Полша, затова също намира спасение на Острова. През 1941 година той завършва университета Лийдс. Рут се дипломира пет години по-късно и двамата сключват брак през същата година.

Тясно научно партньорство

Задругата Бенеш се мести в САЩ, където и двамата са приети в Северозападния университет, намиращ се извън Чикаго. Той получава докторската си степен през 1950, тя – през 1951. Двамата успяват да отгледат три деца – Андрю, Сюзън и Нина. Райнхолд и Рут създават научен тим, вечно кооперирайки си в биохимичните изследвания. Те стават професори в Колумбийския университет в Ню Йорк Сити, където прекарват по-голямата част от кариерния си път в изследване на хемоглобина. В чест на тясното им научно сътрудничество, те от време на време се подписват с инициалите "R2B2".

Също така, Бенеш проучват и т. нар. сърповидно-клетъчна анемия – заболяване, причинено от нарушения в хемоглобина. След смъртта на съпруга си през 1986 година, Рут продължава да работи, изследвайки различни съставки, с надеждата, че ще открие такива, които проявяват действието на хемоглобина. Те, от своя страна, могат да бъдат полезни за третиране на хора с проблеми, при които се наблюдават нарушения в нивата на хемоглобин. Дамата продължава да работи цели 10 години след пенсионирането си. Тя умира през 2000 година, в Ню Йорк.

Няма две мнения по въпроса, че Бенеш е един от най-бележитите медицински "дуети" в историята – заедно в живота и в науката.

 По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/reinhold-benesch-and-ruth-erica-benesch

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноИзследванияНовиниФизиологияЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортЗдравни съветиИсторияХранене при...ПроизводителиОрганизацииЛайфстайлБотаника