Начало История на медицината Заедно в науката: Леонор Михаелис и Мод Ментен и приносът им в ензимната кинетика

Заедно в науката: Леонор Михаелис и Мод Ментен и приносът им в ензимната кинетика

От 1911г.

Заедно в науката: Леонор Михаелис и Мод Ментен и приносът им в ензимната кинетика - изображение

В началото на второто десетилетие на 20-ти век съдбата събира в една лаборатория германският биохимик Леонор Михаелис и канадската лекарка Мод Ментен. По-рано, през 1911 година, Мод се сдобива с медицинска диплома от университета в Торонто, но дори и тогава амбициите й са насочени преди всичко към преследване на научна кариера. Има един проблем обаче: родната й Канада по това време предоставя нулеви възможности за реализация на жени учени, а дума за провеждане на мащабни опити и експерименти от дами… просто не може да става. При това положение, през 1912 година Ментен няма друг избор, освен да потърси сбъдване на стремежите си извън страната си, впускайки се в авантюристично и дълго трансатлантическо пътуване. Крайната спирка е Германия, лабораторията на Леонор в Берлин. Интересна подробност е, че пътешествието на канадката се осъществява само броени месеци след трагичното потъване на прочутия кораб "Титаник", което може да се приеме като сигурно доказателство за проявения от нейна страна кураж и наистина силно желание да постигне целите си.

Година по-късно, през 1913 година, Михаелис и Ментен публикуват класическия си научен труд "Die Kinetik der Invertinwirkung". В документа учените формулират ново уравнение за скорост /което, съвсем логично, остава в историята като уравнение на Михаелис-Ментен/. То е базирано на кинетичен модел, при който ензимната реакция се разглежда като протичащ в два последователни етапа процес. При първата фаза, субстратът се "съединява" с ензима, за да образува ензим-субстратен комплекс. При втората - комплексът се превръща в продукт, който, на свой ред, се освобождава от ензима, позволявайки на процеса да се повтори отново. Кинетичното уравнение на "научния дует" дава възможност да се изчисли скоростта, с която се случва цялата тази сложна реакция.

По ирония на съдбата и, въпреки постижението си, специалистите така и не получават признанието, което безспорно заслужават. Избухването на Първата световна война слага край на, иначе успешното им, сътрудничество. Заради военните действия между Германия и Канада през 1914 година Ментен се принуждава да се върне в Северна Америка. През същата година Михаелис публикува труд, поставящ под въпрос дейността на колегата му Емил Абдерхалден, който по същото време заема влиятелна позиция в научните среди. Въпреки че откритията на Емил, в крайна сметка, вероятно наистина са непрофесионални и изфабрикувани, Михаелис не успява да постигне нищо друго, освен да компрометира собствената си репутация. Този случай, на практика, слага край на академичната му кариера в Германия, а през 1922 година той се премества в университета в Нагоя, Япония.

И за Михаелис, и за Ментен бъдещето, толкова обещаващо през 1913 година, остава само история. Това може би донякъде обяснява защо толкова студенти, изявяващи се в областта на биотехнологиите, независимо, че познават уравнението на Михаелис-Ментен, знаят малко за хората, които стоят зад неговото формулиране.

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://carnotcycle.wordpress.com/tag/michaelis-menten-equation/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСъставкиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛеченияИсторияФизиологияИзследванияЗдравни съветиБотаникаЕ-тата в хранитеСпорт