Начало История на медицината Зараждане на гастроентерологията като медицинска дисциплина в Европа и САЩ през XIX в.

Зараждане на гастроентерологията като медицинска дисциплина в Европа и САЩ през XIX в.

От 1886г.

Зараждане на гастроентерологията като медицинска дисциплина в Европа и САЩ през XIX в. - изображение

През 19 век подемът в развитието на медицинската наука би могъл да се счита за равносилен на истинска революция. Откритията се умножават, а броят на изявените лекари е огромен. Този процес се обуславя от напредъка в химията, лабораторните техники и оборудването. Старите идеи за епидемиологията на инфекциозните заболявания постепенно се заменят с новите открития в бактериологията и вирусологията.

До началото на XIX в. структурата на човешкото тяло е почти напълно известна, благодарение на новите методи в микроскопията. Също толкова важно, колкото и анатомичното знание, се оказва разбирането на физиологичните процеси. За последното особено голям принос има Германия. В тази европейска страна са поставени и основите на гастроентерологията като медицинска специалност.
Германските медици Адолф Кусмаул (А. Kussmaul), В. Лойбе (W. Leube), К. Евалд (К. Ewald) и И. Боас (I. Boas) обединяват усилията си, създавайки първата фондация, съсредоточила работата си в проучвания на болестите на гастроинтестиналния тракт. Именно така се полагат основите на гастроентерологията като медицинска дисциплина в края на XIX в. Вероятно най-съществен принос за това има Исмар Боас заслуга (1858 -1038), който е първият лекар, отправил предложение гастроентерологията да се обособи като отделна дисциплина. През 1886 г. Боас открива първия кабинет по гастроентерология в Берлин. През 1890 и 1893 г. той публикува първата монография, посветена на темата. Тя се казва "Diagnostik und Therapie der Magenkrankheiten" и е издадена в 2 тома. През 1895 г. Боас и Елвард се заемат с издаването на първото гастроентеролотично списание, разпространявано с името "Archiv fur Verdauungskrankheiten" (Kargеr, Berlin). От 1939 до 1967 г. печатното издание е преименувано на "Gastroenterologie", а от 1967 г, до днес се продава под името "Digestion".

Немското дружество по гастроентерология отваря врати през 1913 г. от К. Евалд и И. Боас, а то е последвало примера на френското и полското през 1909 г., а по-късно и английското - през 1937 г. През 1956 г. в Лондон се врати отваря "OMGE" ("Organisation Mondiale de Gastro-Enterologie"). Европейското дружество пo гастроинтестинална ендоскопия (ESGE) е основано през 1964 г. Първият конгрес на медицинската организация е в Прага през 1968 г., а вторият – четири години по-късно в Париж. На третия световен конгрес по гастроентерология в Токио през 1966 г. е основана Световната организация по дигестивна ендоскопия ("OMED").

Първите стъпки в областта на гастроентерологията биват приети отлично и скоро са заимствани и приложени в САЩ. През 1895 г. медикът д-р Хеметър пръв дава името на медицинската специалност гастроентерология. Две години по-късно във Филаделфия е  създадена и Американската асоциация по гастроентерология. Първият конгрес на асоциацията не закъснява – проведен е във Вашингтон през 1898 г. Той се превръща в ежегодна традиция и е популярен като DDW ("Digestive disease week" - "Седмица на заболяванията на храносмилателната система").

В знак на почит спрямо основоположниците на медицинската дисциплина на входа на болница "Lenox Hill Hospital", създадена през 1935 г. от д-р Айнхорн в Ню Йорк, е сложен барелеф с образите на A. Кусмаул, И. Боас и К. Евалд с надпис "Пионери и създатели на гастроентерологията".

Двадесети век бележи впечатляващ напредък в различни медицински области, а гастроентерологията не остава на втори план. Последната съумява да се утвърди като уважавана научна и клинична дисциплина. Немалко различни специалности като радиология, нуклеарна медицина, ендоскопия, биохимия и хирургия се обединяват, за да се подобрят усилията по изясняването, диагностицирането и третирането на заболяванията на храносмилателната система.

По статията работи: Виктория Милова

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: 1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

Снимка: www.irvinmodlin.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЗаболявания (МКБ)НовиниСпециалистиИзследванияИнтервютаОрганизацииАлт. медицинаЛюбопитноНормативни актовеПроизводителиЗаведения