Начало История на медицината Знахарско лечение, описано от българския оперен певец Михаил Люцканов

Знахарско лечение, описано от българския оперен певец Михаил Люцканов

От 1912г.

Знахарско лечение, описано от българския оперен певец Михаил Люцканов - изображение

Българската народна медицина считала, че болките в корема се причинявали от "развиване на пъпа". В тези случаи народните лечители предприемали т.нар. "завиване" на пъпа. За целта те намазвали корема с на болния с масло, слагали на пъпа запалена восъчна свещ и я захлупвали с гърне. Образувалият се вакуум изтеглял кожата в гърнето, след десетина минути гърнето се сваляло. Тази процедура можело да доведе до опасни последствия, сред които е пробивът на възпален апендикс, чиито начални признаци народът ни е разпознавал като "развиване" на пъпа. Това застрашаващо живота състояние можело да завърши със смъртоносен перитонит.

Информация за характерно българско знахарско "лечение" е описана от известия оперен певец Михаил Люцканов. Тя е съхранена в неговата мемоарна книга от 1976 година, носеща заглавието: "Моят път към оперната сцена". На 12 годишна възраст той получил възпаление на апендикса, но родителите му не бързали да вземат мерки.

Известният български певец описал, че: "Когато положението ми се влоши заплашващо, повикаха един от малкото лекари по това време в София. От пръв поглед лекарят определи диагнозата – "възпаление на правото черво", и като първа мярка препоръча да се сложи на болното място лед.

Родителите ми не повярваха на лекаря и повикаха махленската знахарка баба Параскева. Тя ме съблече, поиска синьо мастило и сламка от метла, с която начерта на корема ми голям кръг, в средата на който изписа разни заклинания и кръст. След това в паница, пълна с вода ми гаси въглени на главата, като произнасяше разни заклинания. Описвам подробно това лечение, за да се види как през 1912 година в столицата на България народът вярваше на бабини лечения. Разбира се, от това лечение заболях от перитонит и бях спасен само благодарение на един немски хирург, доброволец във военна болница през Балканската война, който ми направи спешна операция."

Статията е част от историята на:

4.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Иван Боров - "Суеверие и медицина", София, 1977 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниНормативни актовеГеографияЛичностиНаправления в медицинатаСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиСпортОрганизацииАнкетиЛеченияПсихологияПроизводителиЗаведенияИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиДиетиБотаникаВидеоРецептиТестовеАлт. медицинаКомпании и организацииОткрития