Начало История на медицината Идеи за клиники по семейно планиране на Мари Стоупс

Идеи за клиники по семейно планиране на Мари Стоупс

От 1920г.

Идеи за клиники по семейно планиране на Мари Стоупс - изображение

През 1917 г., преди Хъмфри Роу да срещне съпругата Мари Стоупс предлага започването на строеж на клиника за контрол на раждаемостта, управлявана от болница „Сейнт Мери“ в Манчестър. Той предложил всички неженени двойки да сключат брак, за да не се налага да се раждане или аборт на извънбрачни деца, но предложението му е отхвърлено. Това е сериозен проблем за Роу. След брака му с Мари Стоупс семейната двойка планира да отвори клиника за пациенти от Лондон, които не могат да си позволят болничен престой.

Маргарет Сангър е американска гражданка, подкрепяща пионерните методи за контрол на раждаемостта. Благодарение на нейната упорита работа подобна клиника за контрол на раждаемостта отваря врати в Ню Йорк, но полицията я затваря. През 1920 г. тя предлага откриването на още едно такова лечебно заведение в Лондон. Доброто й желание е подкрепено и ускорено от действията на Мари Стоупс, но добата идея така и не се реализира. Стоупс подава оставка, а лекторското й място в Университетския колеж на Лондон се овакантява в края на 1920 г. Английската поддръжничка на методите за контрол на раждаемостта се съсредоточава върху работата в клиниката. Три месеца по-късно тя и Роу откриват „Mothers' Clinic“ в Холоуей, Северен Лондон (на 17 март 1921 година). В новооткритото лечебно заведение, ръководено от множество лекари и акушерки се предлагали съвети на многодетни майки за контрол на раждаемостта.

Стоупс ентусиазирано препоръчва контрацептив, наречен "златен щифт", който има голям успех в Америка. Няколко месеца по-късно, тя се допитва и до Норман Хайър, който е австралийски лекар в Лондон и се интересува от провеждането на клинично изпитване на това противозачатъчно средство. Впоследствие се установило, че то е опасно. Хайър впоследствие взима участие в управлението на друга клиника за контрол на раждаемостта през ноември 1921 г. По-късно във времето между него и Мари Стоупс възниква съперничество, а неприятни обвинения се разменят и от двете страни, участващи в разразилия се скандал. Хайър спрял демонстративно употребата на контрацептива "златен щифт". В клиниката на Стоупс продуктът се е препоръчвал, но никога не се е употребявал. Въпроси за естеството на противозачатъчното средство се повдигат и по-късно към самата Мари Стоупс, когато за клеветата "Стоупс-Сътърланд" е повдигнато и съдебно дело.
През 1921 г. английската писателка основава организация за подкрепа „Society for Constructive Birth Control and Racial Progress“, а през 1925 "Mothers' Clinic" се премества в централен Лондон, където е адресът й и до днес. Стоупс постепенно изгражда малка мрежа от клиники в цяла Великобритания, които работят неуморно. Появяват се аналогични медицински заведения в Лийдс (през април 1934 г.), в Абърдийн (през октомври 1934 г.), в Белфаст (през октомври 1936 г.), в Кардиф (през октомври 1937 г.) и Суонзи през януари 1943 г.

Стоупс и нейните колеги, пионери в областта на семейното планиране (Дора Русел, Маргарет Сангър и Норман Хайър) изиграват важна роля в разрушаването забраните около секса и повишаването на осведомеността за репродуктивното здраве. През 1930 г. се формира националния съвет за контрол на раждаемостта на Великобритания - "Great Britain's National Brith Control Council".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Stopes

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиЛайфстайлГеографияНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаТестовеИнтервютаВидеоОрганизацииРецептиСпециалистиНормативни актовеКомпании и организацииЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛеченияСтатистически проучванияАнкети