Начало История на медицината Избухването на връх Сейнт Хелънс - най-пагубното изригване в историята на САЩ (+Снимки)

Избухването на връх Сейнт Хелънс - най-пагубното изригване в историята на САЩ (+Снимки)

От 1980г. до 1980г.

Избухването на връх Сейнт Хелънс - най-пагубното изригване в историята на САЩ (+Снимки) - изображение

Връх Сейнт Хелънс се намира в северозападните части на САЩ, по-конкретно в щата Вашингтон. През месец март, 1980 покрайнините на планинския масив започват да се тресат от внезапно появила се сеизмична активност. Първоначално земетресенията са леки, но постепенно се усилват и зачестяват. Тогава геолозите се убеждават, че вулканът е на път да изригне и предупреждават всички души, живеещи в областта да напуснат района.

Въпреки това няколко десетки души остават в разтърсваната от сеизмична активност местност. Един от тях е фотографът Робърт Ландсбърг. Смелият мъж желае да заснеме целия процес на изригване. Той очаква вулканът да избухне сравнително слабо, а и няма представа за смъртоносният ефект на изхвърляните от повечето вулкани облаци от газове, пепел и прах.

 Сейнт Хелънс в неактивно състояние

На 17-ти май Сейнт Хелънс започва да бълва потоци от пара. Следва мощно земетресение, което събаря целия северен склон на върха. Последвалото свлачище е най-голямото документирано в света. Но опустошителната маса от движещи се пръст и скали е само предвестник на истинското бедствие.

 Избухването на Сейнт Хелънс

Същият ден от отворилата се във върха дупка започва да извира лава, която се стича на множество потоци из цялата заобикаляща планината равнина. Разтопените реки от скала подпалват множество пожари, тъй като склоновете на вулкана са покрити с гъсти борови гори. При избухването в атмосферата се издига и огромна колона от нагорещен прах, газове и отломки.

Когато Ландсбърг вижда приближаващата се към него маса от вулканична пепел, мъжът разбира, че няма как да оцелее сред подобна опустошителна вълна. Вместо да се отдаде на паниката си, той хваща своя фотоапарат и успява да заснеме 4 уникални кадъра на връхлитащата стихия. След това прибира камерата си в здрав кожен калъф, който поставя в раницата си и обвива целия вързоп с тялото си.

Именно в тази поза е намерен трупът на фотографа. Когато медицинският екип поставя бездиханното тяло на носилката се оказва, че фотоапаратът на Ландсбърг е оцелял. Така до нас достигат най-детайлните близки кадри на огромната вълна от огън и пепел, изхвърлена от Сейнт Хелънс. Ето и последните снимки, направени от смелия мъж:

 Последните кадри на Ландсбърг

Последните кадри на ландсбърг

Други жертви на стихията, загинали при особено драматични обстоятелства са геологът Дейвид А. Джонсън и съдържателят на малък хан Хари Р. Труман.

 Дейвид А. Джонсън ден преди експлозията

Дейвид А. Джонсън е вулканолог, който е изпратен от властите да следи процеса на изригване на сеизмично активната планина. Снимка, направен един ден по-рано, показва колко щастлив е ученият заради възложената му задача. Когато вулканът избухва, по радиостанцията се чуват последните му думи: „Ванкувър! Ванкувър! Започва се.“

Хари Р. Труман е собственик на малък хан в покрайнините на Сейнт Хелънс. 87-годишният мъж е предупреден за опасността седмици преди самото изригваме. Мъжът обаче отказва да изостави имота си, тъй като това е единствения живот, който той познава. Тялото на възрастния съдържател не е намерено и до днес.

Сейнт хелънс преди и след изригването

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: answersingenesis.org

www.lomography.com

tuzhanyo.blogspot.com

www.pbs.org

eu.usatoday.com

www.fs.usda.gov

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиЛайфстайлИстория