Начало История на медицината Известни древноримски болници

Известни древноримски болници

От -293г.

Известни древноримски болници - изображение

Римляните били изключително предприемчиви хигиенизатори. Съществували са строги закони за уличната хигиена и чистотата на водата на водата и даже за гробищата, забранени в рамките на града.

Ако може да се каже, че обществената хигиена има предвестници, то на римляните може да се препише въвеждането на грижливото и строго организирано военномедицинско обслужване в болниците. Развалините на някои от тях могат да бъдат открити на някои стари римски стратегически пунктове, впечатляващи със своето устройство и простор. Такава е древноримската болница в Новезиум на римския път за Кьолн, която има около 40 зали, разделени от дълги коридори. Столовата в болницата е обединявала група павилиони. Освен болничните отделения, медицинскато заведение е имало отделни клиники, кабинети за наблюдение, административни служби, даже и кухня за лекарите.

Разпространявала се е легенда за създаването на първата римска болница. Измъчвани от епидемия през 293 година пр.н.е., упранвниците на Древен Рим изпращат делегация до медицинската школа на Епидавър, за да помолят за помощ. На връщане пратениците носели на борда на кораба си една от свещените змии от храма на Асклепий, която при плуването при река Тибър избягала на Тиберийския остров. Когато корабът акустирал в Рим епидемията секнала. За да се отбележи фактът, на това място бил построен дом за лечение, имащ конструкцията на болница, която и днес съществува и носи името "Ospedale dei Fattibene frateteli".

Римляните проявяват лекарски грижи и към бедните граждани, като откриват болници, наречени Valetudinarii, в които могат да се приемат за първообрази на сиропиталищата, а привилегированите класи разполагат с "частни клиники" като в Помпей, където са живели и самите лекари.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Фернанду Намора, "Богове и демони на медицината"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияКомпании и организацииИсторияЛайфстайлСнимкиЛичностиЛюбопитноОткритияНаправления в медицинатаНовиниНормативни актовеЛеченияТестовеАлт. медицинаЗаведенияОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиВидеоРецептиСпортСпециалистиПроизводителиОбразованиеБотаника