Начало История на медицината Използвал ли е Исус Христос масло от канабис

Използвал ли е Исус Христос масло от канабис

От 1г. до 33г.

Използвал ли е Исус Христос масло от канабис - изображение

Както знаем, с изминаващите десетилетия отношението към някои упойващи вещества се променя драстично. Например, опиумът, който днес е абсолютно забранен в Западна Европа, е бил считан за лекарство само преди 150 години. По подобен начин се е гледало и на някои синтетични наркотици. През Втората световна война метамфетаминът се използва като мисловен стимулант.

Преди 2000 години никой не се опитва да забрани каквито и да е упойващи субстанции. Дори напротив, някои от съдържащите наркотични вещества растения са считани за билки. Канабисът и опиумният мак са отглеждани в Близкия изток не само като суровина за опиати, но и като източник на лекарства. Според историка Дейвид Биненсток маслото от канабис е един от основните лечебни субстанции, използвани в Ханаан по времето на събитията, описани в Новия завет.

Биненсток твърди още, че самият Исус Христос най-вероятно е използвал извлек от упойващото растение в своите церителни ритуали. В подкрепа на твърдението си историкът цитира един пасаж от Библията, в който е описана рецептата за приготвяне на миро. Посочените в Светото писание съставки са мирово масло, канела, цвят от касия, зехтин и загадъчната есенция кенех-босм.

Блатен аирАнтрополозите и филолозите не успяват да изготвят напълно точен превод на израза кенех-босм. Официалната теза е, че фразата е лирично наименование на корена от блатен аир. Растящата до вода билка се използва от лечителите в Близкия изток и Индия от хилядолетия и е едно от основните церителни растения, които практикуващите Аюрведа използват. Тъй като спомената малко по-горе фраза се превежда грубо като „ароматна тръстика“, изследователите заключват, че става въпрос именно за извлек от блатен аир.

Дейвид Биненсток, както и много други учени, не е съгласен с официалната теза. Според него фразата „кенех-босм“ може да се преведе и като „ароматен коноп“. Според него използването на канабис за лечение чрез масажиране е много по-логично от употребата на влаголюбивия корен. Историкът смята още, че през 1-ви век след Христа блатният аир не е бил толкова популярен в Източното Средиземноморие, колкото конопеното масло.

Разбира се, поддръжниците на официалния превод отричат новата интерпретация. За тази цел те използват няколко довода, направени на базата на логични изводи. Те смятат, че лечебният ефект на мирото, описан в Библията, е много сходен с ефекта на извлека от блатен аир. Теорията е изпитана на практика, тъй като влаголюбивата билка се използва от практикуващите Аюрведа и до днес. Повечето от тези хора смятат, че действието на описаното в Светото писание вещество е същото като на извлека от блатен аир.

Обществото „Исус и марихуаната - библейски прочит“ Въпреки аргументите на застъпниците на класическия превод, броят на привържениците на „канабисовата теория“ стават все повече. Всъщност в Калифорния съществува цяло религиозно общество, чието име е „Исус и марихуаната - библейски прочит“ (англ. - Stoner Jesus Bible Study). Членовете на групата се събират всяка неделя за молитва, пушейки марихуана. Според тях делата на Христос са много близки до поведението на човек, изпаднал под силно влияние на активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол.

Според необичайната религиозна група Исус Христос е използвал марихуана и конопено масло и всички, които са против пушенето на опиата, всъщност са против Божието дело. До момента обществото не е признато от нито една официална религиозна институция.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: allthatsinteresting.com

Снимки: www.thetrentonline.com

bg.wikipedia.org

nymag.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияАнкетиИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЛечения