Начало История на медицината Изследване на Хайнрих Браун, подобрило действието на кокаиновата анестезия

Изследване на Хайнрих Браун, подобрило действието на кокаиновата анестезия

От 1902г.

Изследване на Хайнрих Браун, подобрило действието на кокаиновата анестезия - изображение

От голямо значение е предложението на хирургът Хайнрих Браун да започне да се използва адреналин като добавка в местната упойка. Браун, по щастлива случайност, е прочел през 1901 година интересна статия в списание "American Journal". Тя касае успешния опит за екстракция на хормона от надбъбречните жлези на животни, осъществен от  Алдрих и Такамин. Благодарение на описанието на адреналиновите свойства Браун веднага осъзнава значението на този хормон за инфилтрационната анестезия. Съвместно с Е. Майер през 1901 г. той предлага да се съчетае действието на адреналина с това на местната упойка, сравнявайки го с ефекта на "химичеси турникет", намаляващ скоростта на абсорбцията на кокаин по време на продължителна анестезия. През 1902 г. Хайнрих Браун въвежда в клиничната практика добавянето на адреналин в местната упойка, за да се разтвори кокаинът. Той доказва, че анестетичният разтвор притежава изключително ценни качества. Първо, адреналинът значително подобрява анестетичния ефект на кокаина. Второ, хормонът на надбъбречните жлези увеличава продължителността на аналгезията. Трето, когато е добавен адреналин рискът от развитие на кокаинова интоксикация значително намалява, понижава се и вероятността от предозиране на организма с опасния кокаинов алкалоид в кръвта. Накрая, вазоконстрикторният (свиващ просвета на съдовете) ефект на епинефрина (синтетичен аналог на адреналина) предизвиква анемия на съдовете, което намалява кървенето по време на операция и подобрява видимостта на хирургичното поле. Всички тези свойства на адреналина са толкова ценни, че добавянето на хормона към всички нови местни упойки постепенно се превръща в изискване.
През 1903 г. Хайнрих Браун публикува в "Архиви на клиничната хирургия" статия, касаеща използването на адреналин с местната упойка. От особено значение е публикуването на детайли, касаещи денталната практика, която изисква анестетичния разтвор за интервенции на челюстите и зъбите да се поставя със специална инжекция, чиято игла трябва да проникне дълбоко в твърдата тъкан. При липса на епинефрин в упойката, разтворът се разнася много бързо и не предизвика достатъчно облекчение на болката.
За локална анестезия в хирургията започват да бъдат използвани кокаинови таблетки с адреналин, които са английско производство. В същото време, професор Хайнрих Браун през 1904 година започва да си сътрудничи с компания "Hoechst". Точно в този момент, химикът Фридрих Столц и Франц Флехер (след няколко години работа в изследователските лаборатории на предприятието) успяват да синтезират адреналин от надбъбречните жлези на животни. Това е първият синтетично създаден хормон.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.critical.ru/actual/stolyarenko/novokain_1.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеФизиологияАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияНовиниСпортЗдравни съветиБотаникаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведения