Начало История на медицината Изследване от 1989 година, касаещо профилактиката на диабетните съдови увреждания с аспирин

Изследване от 1989 година, касаещо профилактиката на диабетните съдови увреждания с аспирин

От 1989г.

Изследване от 1989 година, касаещо профилактиката на диабетните съдови увреждания с аспирин - изображение

Диагнозата диабет означавала смъртна присъда чак до 1923 година, когато от опитни животни за пръв път бил синтезиран първият инсулин. Нивото на кръвната захар нараствало постепенно и диабетикът загивал рано или късно в кома.

Междувременно инсулиновият недостиг вече не бил причина за смърт, защото той можел да се набави. Проблемите за пациентите и лекуващите ги медици се пораждали най-вече от диабетните усложнения. За съжаление това обменно заболяване, свързано с появата на прогресиращи увреждания на кръвоносните съдове можело значително да съкрати продължителността на живота на диабетиците.

Различават се макроангиопатии (увреждания в големите кръвоносни съдове) и микроангиопатии (увреждания във финоразклонените, тънки като паяжина капилярни мрежи, свързващи артериите и вените). Артериалните увреждания могат да засегнат и здравите хора, но при диабетиците са значително явление, докато микроангиопатиите са типично усложнение на диабета.

От уврежданията на малките кръвоносни съдове се засягат най-често очите и бъбреците. Капилярите в ретината на очите се разширяват и образуват торбовидни, малки разширения (микроаневризми). По-късно се стига да кръвоизливи в ретината и стъкловидното тяло, които вадят до слепота. Тази диабетична ретинопатия най-често се открива едва когато пациентът открие, че не вижда толкава добре. Промените в задния очен сегмент обаче се появяват много по-рано.

Бъбречните структури (Малпигиеви телца), които филтрират кръвта, се увреждат от диабета: те стават все по-пропускливи на белтъци, които се отделят с урината. Това може да стигне до последващо пълно разрушаване на бъбречния паренхим.

Понеже при диабета с течение на времето се увреждат не само капилярите, а и артериите, диабетикът живее с повишен риск от инфаркт или инсулт. Атеросклеротичните стеснения на артериите на долните крайници настъпват по често при диабетиците. Коварно при това, е че диабетиците не могат на време да почувстват първите предупредителни сигнали като другите хора, страдащи от артериални увреждания.

Впоследствие станало известно, че  при диабетиците тромбоцитите се намират в хиперактивно състояние. Това означава, че произвеждат повече тромбоксан и засилват склонността се към слепване. Професор д-р Карло Патроно, който е работил в  университета в Чиети (Италия) е измерил тромбоксановите отпадни продукти в урината на 50 диабетици и 32 здрави хора за контрол. Тридесет и седем от петдесетте диабетици имали изразено по-висока концентрация в урината в сравнение със здравите лица, участвали в опита.

Това обяснява защо диабетиците са по-застрашени от атеросклероза инфаркт или инсулт. Съдовите увреждания на капилярите на капилярите също са причинени от повишена активност на тромбоцитите.

Това означава, че диабетът е нещо повече от нарушение на инсулиновата обмяна, както се е считало и по-рано. Функцията на тромбоцитите при това заболяване също е трайно увредена. У диабетиците са открити „гигантски” тромбоцити, които имат къс живот и произвеждат повече тромбоксан от нормалните тромбоцити. Вероятно това се дължи на увреденото тромбоцитообразуване в костния мозък. Диабетиците от двата типа страдат от подобно нарушение на тромбоцитната функция.

Лесно е за досещане, че ацетилсалициловата киселина, която притежава потискащо тромбоцитната функция действие, може да действа тук нормализиращо. В действителност клиничните изследвания при диабетиците са постигнали немалки успехи. Въпреки това диабетната профилактика с ацетилсалицилова киселина не била повсеместно наложена.

Карло Патроно е установил, че изхвърлянето с урината на разпадни продукти от тромбоксана при диабетици може да се намали с до 80 % чрез приемане на нискодозирана ацетилсалицилова киселина (7 дни по 50 мг). Това означавало, че реактивните тромбоцити биха могли да бъдат потиснати от действието на ацетилсалициловата киселина (АСК). Натрупаният опит на доктор Патроно го убедил, че рискът от тромбози при диабетиците можел да бъде намален чрез продължителна терапия с ниски дози АСК (50 мг дневно).

Малкото изследвания, проведени досега при диабетици, недвусмислено сочат, че е напълно обосновано да се провежда профилактика на диабетичните съдови увреждания с ацетилсалицилова киселина. Най-вероятно по този начин биха се преодолели не само уврежданията на големите съдове, а и болестните  изменения на капилярите и на причинените от тях очни  и бъбречни увреждания, ако това стане в ранен стадий.

В Англия през 1989 година било проведено мултицентровото рандомизирано контролирано проучване, касаещо диабетната ангиопатия, която била третирана с аспирин и дипиридамол. То било наречено DAMAD (Dipyridamole, Aspirin, Microangiopathy of Diabetes).

При диабетиците с признаци на ретинопатия са се развили по-малко и по-леки микроаневризми или поне тяхното прогресиране е било забавено, ако те приемат АСК самостоятелно или в комбинация с дипиридамол. Дозите са били сравнително високи – (3 пъти на ден по 330 мг АСК дневно. В напредналите стадии на ретинопатияобаче не било постигнато подобрение.

Същите резултати са били потвърдени от друго американско изследване, наречено ETDRS (Early Treatment of Diabetic Retinopathy Study), в което са участвали главно пациенти с напреднала ретинопатия. При тях офталмологичната находка не се подобрила след терапията с АСК.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.nature.com/eye/journal/v17/n5/full/6700586a.html

2. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаникаХранене при...ИнтервютаПатологияХрани и ястияСпортАнкетиТестовеДиетиОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияЗдравни проблемиПроизводители