Начало История на медицината Изследване за употребата на аспирин срещу тромбози от 1990 година

Изследване за употребата на аспирин срещу тромбози от 1990 година

От 1990г.

Изследване за употребата на аспирин срещу тромбози от 1990 година - изображение

Доскоро терапията с противосъсирващи средства се считала за единствено успешната профилактика на дълбоките венозни тромбози и белодробните емболии. Ацетилсалициловата киселина (АСК) се считала за далеч не толкова ефективна и затова била избягвана като неподходяща. Едва в последно време това мнение било преразгледано: един средностойностен анализ на 51 изследвания на около 8000 пациента показало именно, че  АСК снижавала появата на дълбоките венозни тромбози с 30 до 40% и намалявала риска от белодробни емболии дори с 60-70 %.

Една важна област на приложение на АСК е постоперативната профилактика на  тромбозите. По време на пълната наркоза при хирургични интервенции и поради последващото залежаване кръвообращението се забавяло и водело със себе си опасността от дълбока венозна тромбоза – преди всичко при пациенти, които принципно имали повишен риск от тромбози, най-често хора с венозни оплаквания или жени, приемащи редовно противозачатъчни средства.


В началото на 1990 година се гледало със скептицизъм на приложението на инхибиторите на тромбоцитната функция като АСК за профилактика на постоперативните дълбоки венозни тромбози и белодробни емболии, дори в края на 90-те години на 20 век в Германия се назначавали предимно противосъсирващи (хепарин) за профилактика на постоперативните тромбози.  Средностатистически обаче многобройните резултати от изследвания показвали, че АСК можело да се приложи при тези проблеми с кръвоносните съдове достатъчно ефективно. Един метаанализ на Antiplatelet Trialists Collaboration, който включвал 80 отделни изследвания на около 10 000 пациенти показал, че 3-седмично приложение на инхибитори на тромбоцитното слепване като АСК след операция значително намалявало честотата на постоперативните дълбоки тромбози и белодробните емболии. Някои изследвания показвали, че комбинация на АСК с ниски дози хепарин можела да намали още повече  постоперативния риск от тромбози.

Дали АСК би могла да има предпазно действие, досега все още не е проучено системно, но въз основа на потискащото функцията  на тромбоцитите  действие на АСК това можело да се предположи.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛюбопитноПатологияНовиниФизиологияЗдравни съветиИзследванияКлинични пътекиОрганизацииСнимкиАлт. медицинаБотаникаРецептиВидеоЛайфстайл