Начало История на медицината Изследване от 2005 г., проверяващо дали смехът е най-доброто лекарство

Изследване от 2005 г., проверяващо дали смехът е най-доброто лекарство

От 2003г.

Изследване от 2005 г., проверяващо дали смехът е най-доброто лекарство - изображение

"Смехът е най-доброто лекарство" – тази мисъл най-вероятно е дело или на много мъдър, или на много отчаян от достиженията на медицината човек. Все пак - има някои научни доказателства, че анекдотът, в който лекарят предписва: "Вземайте по две шеги сутрин на гладно", е доста полезен. Именно за това, в следващите редове, всячески ще опитаме да ви докажем, че научно погледнато – смехът е лекарство. Дали ще го приемате във високи дози, е въпрос на личен избор.

Всички искаме да вярваме, че смехът е добър за човешкото здраве, но науката не е така убедителна по този въпрос, колкото би ни се искало. Повечето изследвания не са особено мащабни и разчитат на самооценъчни методи.

И все пак, искреният смях няма как да ни навреди. А може ли? Странно или не, има редки случаи, когато избухването в смях, може да отключи астматичен пристъп и дори в редки случаи – да индуцира инсулт. И макар това никога да не е било част от официалното проучване, един изследовател смята, че ако сте заобиколени от хора, които се смеят неуместно – или поне така сочат проучванията – хихикането би могло да повиши нивото на стрес.

Няколко проучвания, които разчитат на лабораторни тестове обаче, показват и някои предимства на смеха. "Добрият смях от сърце води до освобождаването на ендорфини от мозъка", казва Майкъл Милър, директор на Центъра за профилактична кардиология в Медицинския център към университета в Мериленд в Балтимор.

Това освобождаване поражда каскада от здравословни за сърцето биологични процеси. Ендорфините, тези предизвикващи удоволствие невротрансмитери, активират рецепторите, разположени по повърхността на ендотела (това са вид епителни клетки), покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Това води до освобождаване на азотен оксид, разширяващ кръвоносните съдове. По този начин се увеличава кръвният поток, намалява се възпалението, инхибира се слепващото действие на тромбоцитите и намалява образуването на холестеролни плаки.

Изследване от 2005 г. на Милър измерва кръвното налягане на 20 доброволци преди и след гледането на забавен филм и тъжен филм. След тъжния филм, кръвното налягане е по-ниско при 14 от 20-те зрители. Но след филма, който кара хората да се смеят, средните стойности на кръвното налягане се повишават с 22 %.

"Най-добрият смях е този, който носи сълзи в очите ни", казва Милър, автор на "Heal Your Heart". Според него: "Положителните емоции могат да се ползват като предписание и превенция на сърдечни заболявания", а тази мисъл е публикувана в "Rodale Press" през септември 2013 г. Неговият съвет: "Най-малко 30 минути упражнения поне три пъти седмично и 15 минути ежедневен смях".

Трябва да се смеете на глас

Финансирането за изследвания, касаещи смеха и хумора е ниско - толкова ниско, че когато Мери Бенет, директор на "Western Kentucky University School of Nursing" в Западен Кентъки, иска да разбере ефекта на смеха върху имунната система, тя моли други изследователи за оборудване от техните лаборатории. "Трудно е да се вземе насериозно, когато казвате, че изучавате смеха", казва тя.

Но нейното проучване на 33 здрави жени, публикувано през 2003 г., тя показа, че онези, които се смеят на хумористичния филм, имат по-високо ниво на активност на клетките-убийци, което увеличава способността им да се борят с болестите. Ефектът обаче се наблюдава само при субектите, които се смеят на глас, а не при тези, които тихо гледат комедията.

Проучване в Япония, което също използва лабораторни открития, показва, че смехът може да подобри състоянието противовъзпалителните фактори в кръвта на хората, които страдат от ревматоиден артрит.

Но по-голямата част от изследванията върху смеха и здравето зависят от субективни изследвания, а не почиват на солидна научна основа. Освен това, някои изследвания са противоречиви. Едно проучване, обхванало 70 депресирани възрастни жени установява, че йога на смеха е също толкова ефективна, колкото и тренировъчната терапия за подобряване на настроението, както твърдят и цифрите от докладите, отчитащи доволството на субектите. Хуморът и смехът могат да подобрят мускулния тонус, когато някой се смее, а някои изследвания показват, че добрият смях може да помогне за намаляване на хормоните на стреса. Но други изследвания сочат, че хуморът не засяга тези хормони, ако може, разбира се, да се има доверие на литературата, публикувана от Бенет.

Но когато Бенет, който е прекарал голяма част от кариерата си, изучавайки смеха и занимавайки се с изследователската литература, се пита дали смеха лекува или предотвратява всяка болест, бързият й отговор е прост - "Не". И все пак тя добавя: "Мисля, че това е полезно допълнение към утвърдената медицина.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.news.nationalgeographic.com/news/2014/06/140606-laughter-jokes-medicine-health-science-laughing-yoga/?_ga=2.26790077.1867650540.1517470993-871236857.1515674659

Снимка:medicalnewstoday.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЗдравни съвети