Начало История на медицината Изследване от 2007 година, разкриващо имуностимулиращия ефект на прополиса

Изследване от 2007 година, разкриващо имуностимулиращия ефект на прополиса

От 2007г.

Изследване от 2007 година, разкриващо имуностимулиращия ефект на прополиса - изображение

Имуномодулиращият ефект на прополиса е разгледан подробно през 2007 г. от Сфорцин. Трудът на изследователя е публикуван в списание "Journal of Ethnopharmacology", а заглавието на конкретната статия е: "Propolis and the immune system: a review".

Сфорцин твърди, че всички типове прополис имат имуностимулиращ ефект. Това откритие е революционно за историята на медицинската употреба на прополиса, тъй като това познание може да се използва за производството на медикаменти, третиращи упорити заболявания. Въпреки това, активните съставки в отделните видове пчелен клей са различни.

Провеждането на ин-витро и ин-виво анализи демонстрира модулаторното действие на прополиса върху миши перитонеални макрофаги. Освен това, изследователите наблюдавали увеличаването на микробицидната активност, както и стимулирането на литичната способност на естествените клетки убийци срещу туморните клетки чрез повишаването на продукцията на антитела. Най-добри имуностимулиращи резулати са наблюдавани, когато пчелният клей се приложи върху опитните животни кратноксрочно. Всички видове прополис увеличават активността на макрофагите.

Имуностимулиращият ефект на прополиса се проявява чрез увеличаването на производството на антитела и чрез активирането на В и Т-лимфоцитите, които имат спомагателен ефект върху активност на пчелния клей. Съединенията кризин, кверцетин, и галангин в пчелния клей имат антипаразитна активност. Поради тази причина прополисът може да се разглежда като "добавка", стимулираща цялостната дейност на имунната система.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Health/PropolisBookReview.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниОрганизацииЛайфстайлСнимкиСъставкиРецептиПроизводителиСпортДиетиЛичностиНаправления в медицинатаОткритияГеографияПсихологияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеЛеченияЗаведенияФизиологияТестовеМикробиологияХранене при...Ботаника