Начало История на медицината Изследване от 2000г., доказващо ролята на копривата като болкоуспокояващо средство при артрит

Изследване от 2000г., доказващо ролята на копривата като болкоуспокояващо средство при артрит

От 2000г.

Изследване от 2000г., доказващо ролята на копривата като болкоуспокояващо средство при артрит - изображение

Ако можем да си позволим метафората, краят на 20-ти и началото на 21-век ознаменували "златната ера" на копривата в историята на медицината. През разглеждания период все по-често започнали да се провеждат различни проучвания, свързани с многобройните лечебни свойства на лесно разпознаваемата билка (тя определено е от тези, които няма да се поколебаят да те "ужилят", ако не им обърнеш нужното внимание).  

Британско изследване от 2000г., публикувано в "Journal of the Royal Society of Medicine", например, показало, че растението се справя изключително успешно в ролята на локално болкоуспокояващо средство при пациенти с поставена диагноза остеоартрит.

Експериментът

В него се включили 27 доброволци, които се оплаквали от силна болка в ръцете и по-скоро – в основата на палеца. Участниците получили като информация, че по време на изследването ще бъдат тествани лечебните характеристики на листата на два вида коприва. Нещата обаче стояли по малко по-различен начин. Единият вид листо, всъщност, си бил плацебо лек, отвсякъде погледнат.   

В продължение на седмица доброволците трябвало да поставят листата върху болезнения участък, като двата вида били редувани на случаен принцип. През този период участниците били инструктирани да продължават с обичайното си лечение. След това, в срок от пет седмици, те преустановили експерименталната процедура, а после отново, за период от седмица, били накарани да "борят" болката – този път обаче само чрез споменатото по-горе "плацебо" листо.  

Резултатите:

- Участниците, които се "доверили" на копривата, съобщили, че изпитват по-малко болка и, че усещат третираното място по-подвижно, за разлика от тези пациенти, които разчитали само на плацебо.


- Понижаването на болката през първата седмица от експеримента било значително по-осезаемо, а през втората - наблюдаваният обезболяващ ефект постепенно изчезнал.  


Това и още няколко независими други изследвания затвърдили убеждението на специалистите от различни краища на света, че "жилещата познайница" може да бъде незаменим помощник в борбата срещу не само този, но и други видове артрити. Иначе казано, към списъка й с качества, учените добавили още едно – на мощно обезболяващо средство.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nettlesforhealth.com/#!arthritis/c1rk2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиБотаникаПсихологияРецептиХрани и ястияСнимкиДиетиНовиниНаучни публикацииВидеоНормативни актовеХранене при...ИнтервютаОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиЛайфстайлСоциални грижиСпортЗаведенияФизиология