Начало История на медицината Изследвания и полезни препоръки за дефибрилация на Джеймс Къри

Изследвания и полезни препоръки за дефибрилация на Джеймс Къри

От 1792г.

Изследвания и полезни препоръки за дефибрилация на Джеймс Къри - изображение

През 1792 година британският учен Джеймс Къри прави преглед на всички случаи, в които е приложена животоспасяваща електрическа реанимация. Той описва следната любопитна процедура, предшестваща по уникален начин първите протоколи, описващи дефибрилация: „Когато препоръчителните мерки за реанимиране са следвани стриктно и последователно в продължение на един час или повече, без каквито и да е външни признаци за връщане към живот на пациента, трябва да се опита и с електрошок... Умерените шокове оказват най-добро въздействие ако се прилагат на различни участъци през определени интервали, за да се провокира изкуствено сърдечната възбудимост”.

Къри препоръчва тялото на пациента да бъде изолирано. То трябва да се постави върху плоча от проводящ материал (какъвто може да е например врата, поддържана от множество празни, сухи бутилки). Така белите дробове на пациента изкуствено ще се изпълват с въздух и ще изпразват между отделните шокове. По този начин вредното въздействие на електрошоковете върху мозъка ще бъде избегнато. За разположението на електродите Джейм Къри препоръчва следното: сферичният дефибрилиращ накрайник (електрод) да бъде поставян над дясната ключица и над плаващите ребра от лявата страна на пациента.

Апаратът, който Джеймс Къри е изследвал представлява устройство, функциониращо на принципа на Лайденова стъкленица, описано по-рано от изобретателя Чарлз Кайт в неговото есе, публикувано през 1788 година за лондонската благотворителна организация „Royal Humane Society”. Смята се, че устройството от случая на Къри, с което е приложена електрическа реанимация е подобно на описаното от Кайт за благотворителната организация.Схемата показва апарат, подобен на конструирания от Чарлз Кайт и описан през 1972 от Къри.

Лайденавата стъкленица, пригодена за дефибрилации от Кайт може произведе до 50,000V, има капацитивно съпротивление от 6,29 × 10 -10 F и искра, с дължина около три сантиметра. Въпреки това съмненията относно приложимостта на устройството за дефибрилация на Кайт са идентични на тези от експеримента на Абдилгаард.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. History of Defibrillation” от Хана Акселрот, Марк Крол и Майкъл Орлов

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиОткритияЛайфстайлНовиниСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеТестовеЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети