Начало История на медицината Изследвания и проучвания на Яков Еленгорн

Изследвания и проучвания на Яков Еленгорн

От 1940г.

Изследвания и проучвания на Яков Еленгорн - изображение

Наред с големият брой проучвания, които е направил, руският цитолог Яков Еленгорн успял да проучи по-задълбочено физиологията на растителната клетка, което събудило доста голям интерес. В тях били заложени принципите на електростатическите изследвания.

Смята се, че той е първият, който извършил физиологични изследвания на растителната клетка, използвайки метиленово синьо и кисел фуксин в различни буфери и с различни фиксатори. Сравнил показателите за електричната точка, окислително-възстановителния потенциал и прижизнената киселинност. Методите използвал и за проучване на:

  • процесите на закаляване;
  • действието на киселините;
  • пораженията на вирусите върху растителната клетка;
  • процеса на оплождането при редица растения;
  • взаимоотношението на тъканите между привоя и подвоя;
  • процеса на калусообразуването и размножаването на клетките при регенерация на тъканите;
  • характеризирал онтогенетично млади и диференцирани клетки.

***

Чрез специална методика за изследване на изолектричната точка, руският цитолог установил в мейозата диференциално оцветяване на хромозомите при хибридите между ръжта и агропирума.

Седемте хромозоми на ръжта се оцветявали като сиви, почти безцветни структури, а хромозомите на агропирума се визуализирали като тъмнооцветени структури. Между светло- и тъмнооцветените хромозоми наблюдавал случаи на конюгация. Поради тези си открития се смятало, че Еленгорн трябвало да се счита за основоположник на съвременните изследвания по диференциалното оцветяване на хромозомите.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети