Начало История на медицината Изследвания, касаещи химичния състав на прополиса след 1960 година

Изследвания, касаещи химичния състав на прополиса след 1960 година

От 1969г.

Изследвания, касаещи химичния състав на прополиса след 1960 година - изображение

Изследванията, целящи да изяснят химичния състав на прополиса продължили и след 1960 година. На първо място, за пчелния клей се считало, че е изключително сложно и комплексно съединение, чиито химичен състав, подобно на този на восъка, е постоянен.
По-късно, благодарение на анализ на множество прополисни проби, взети от различни географски региони, както и при прилагането на съвременни лабораторни методи станало ясно, че химическият състав на пчелния клей е силно променлив.

През 1969 г. полският изследовател Поправко и неговия екип успели да отделят и идентифицират от прополисна проба два вида флаванони, изованилин, както и шест флавоноидни пигмента в прополиса. След като френският учен Лави доказал, че прополисът има антибактериална активност спрямо бацилус субтилис, бацилус алвеи и протеус вулгарис. Екипът, помагащ на Лави успял да изолира от прополисен извлек съединението флавонов галангин, за което било установено, че отчасти е отговорно за тази дейност. По-късно същия екип изолирал и идентифицирал съединенията пиноцембрин, тектокризин и изалпинин.

През 1970 година Сизмарик и Мател извършили химично разделяне на прополисна проба, при което били изолирани 3,4-дихидроксиканелена киселина и 4-хидрокси-3-метоксиканелена киселина.

Руският учен Никифоров и негови колеги наличие на известни количества манган и мед в прополиса, а паралелно с тава откритие  Херолд изследвал пепел от пчелен клей, при което били открити желязо, калций, алуминий, ванадий, стронций, магнезий и силиций

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B75

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Нормативни актовеСнимкиЛайфстайлОрганизацииНовиниЛеченияСъставкиРецептиПроизводителиДиетиСпорт