Начало История на медицината Изследвания на Николай Вавилов върху земеделските култури

Изследвания на Николай Вавилов върху земеделските култури

От 1917г.

Изследвания на Николай Вавилов върху земеделските култури - изображение

След завръщането си в родината заради Първата световна война, руският учен успява да проведе изследвания на Северен Иран, Ферган и Памир, подобно на първите си студентски пътешествия през Закавказието и Северен Кавказ.

Успява да разкрие паралелната наследствена изменчивост и историята на културната ръж, базирайки се на събраните данни. През 1917 година описва и публукува своите резултати.

Той успява да разкрие не само етапите на превръщане на плевелната ръж в културна, но и произхода на много други млади култури. Стигнал е до извода, че при древните земеделски култури от плевелните растения бавно и постепенно изниква нова млада култура.

Вавилов приема, че Югозападна Азия е формообразувателния център на ръжта и пшеницата, след което слага началото на още по-задълбочени изследвания, целящи установяване центровете на произхода на културните растения.

При пшеницата, памука и при други културни растения Вавилов открива паралелизъм във фенотипната изменчивост на родствени видове и родове.

Например при всички видове пшеница се срещат сортове с осили и без осили, със сиви, с червени и черни класове, с власинки и голи листа. При ръжта - също. В близките родове на тиквата, динята и краставицата също има еднаква изява на признаците.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети