Начало История на медицината Изследвания и открития на Николай Дубинин за периода 1929-1934 година

Изследвания и открития на Николай Дубинин за периода 1929-1934 година

От 1929г. до 1934г.

Изследвания и открития на Николай Дубинин за периода 1929-1934 година - изображение

През годините руският учен Николай Дубинин е получил доста критики от страна на други учени за своите трудове и доклади. Това обаче е стумулирало още повече Дубинин и с още по-голяма енергия и вдъхновение той е продължил своята научна дейност. Силно е вярвал, че признание ще има, просто трябва да бъде търпелив.

През 1929 година е представил резултати от свои трудове на Първия всесъюзен конгрес по генетика, селекция, семеновъдство и племенно живот­новъдство в Ленинград. За съжаление среща доста критики от страна на някои от пръсъстващите немски генетици (Е. Бауер и др.).

На следващата година е успял да представи свои изследвания на конгрес на зоолозите в Киев, където бива подкрепен от някои съветски учени. Работил е усилено върху генетичните популации при дрозофила (плодова, винена мушица). Доказал е, че дивите дрозофили носят голям брой разнообраз­ни мутации от летални, полулетални и др.

Новите факти били изтълкувани като еволюционно приспособление, но с негативно значение поради неговата скрита проява в поколенията. По-късно това явление било доказано при не малък брой природни популации растения и животни и е наречено "генетичен груз".

Анализирането на генетичния груз при човека е добило доста голямо значение за определяне на факто­рите с мутагенно действие (радиации и химически вещества) на околна­та среда, които влияят върху наследствеността.

Дубинин е провел съвместни изследвания с ученият Д. Д. Ромашев. Двамата ентусиасти са успели да установяват генетико-автоматични процеси в популациите след­ствие на тяхното изолиране.

Установило се е, че освен отбора, мутациите и кръстосването има още един неизвестен, ос­новен фактор на еволюцията, който преобразува популациите по направ­ление на неутралните особености. Това явление е наречено от С. Райт – "дрейф на гените".

За периода 1932-1934 година руският учен е успял да публикува немалък брой трудове, свързани с проблемите на дробимостта и сложността на гена, принципите на "генетичния груз", генетико-автоматичните процеси и др.

Тези години били свързани и с откриване на явлението, наречено от Курц Щерн "Ефект на Дубинин" ("Ефект на положението") - зависимост на функционира­нето на даден ген от положението му в хромозомите, и насочено и плано­мерно изменение броя на хромозомите на дрозофила с 4 двойки хромозоми в раси с 3 и 5 двойки.

Откритията са получили признание в световен мащаб, с което са дали доста голям тласък за развитие на съветската наука.

Промяната в броя на хро­мозомите на винената мушица е сложило началото на генетичното инженерство, което по-късно е станало основно направление в съвременната генетика. Смятало се е, че "Ефектът на положението" помага за изясняване на превръ­щането на нормалните клетки в ракови.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети