Начало История на медицината Изследвания от 2005 година, касаещи рисковете от медицинската употреба на сок от нони

Изследвания от 2005 година, касаещи рисковете от медицинската употреба на сок от нони

От 2005г.

Изследвания от 2005 година, касаещи рисковете от медицинската употреба на сок от нони  - изображение

През 2005 година историята, разказваща за употребата на растението нони в медицината е белязана от събития, които помрачават позитивното мнение на немалко пациенти относно действието на тропическото растение. Появили са се две научни публикации, базирани на доклади от клинични случаи. Става ясно, че при група пациенти, приемали за определен период сок от нони се наблюдавали симптоми на остър хепатит. Изследванията показвали, че антрахиноните, които можели да се изолират от корените, листата и плодовете на нони могат да бъдат потенциално токсични за черния дроб и други органи. Тези доклади, касаещи отделните случаи на пациентите са разгледани повторно през 2006 година от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Експертите, работещи в институцията заключили, че не може да се установи причинно-следствена връзка между симптомите на пациентите и приема на сок от нони. Въпреки това Европейският съюз не препоръчва консумацията на продукти от нони, ако човек страда от определени чернодробни нарушения.

Евентуалната токсичност от приема на сок от нони остава под наблюдение от EFSA и органите по безопасност на храните във Франция (до 2011 година), Финландия (също до 2011 година), Ирландия, както и организации, занимаващи се с провеждането на медицински изследователи в Германия.

През 2006 година изследователите Дж. Уест, Дж. Янсен, Д. Уайт и Дж. Уестендорф са извърват преглед на тестове за токсичност от употребата на сок от нони. Те публикували, че няма неблагоприятни последици от консумацията на сок от нони. Друго мнение констатира известните си притеснения относно безопасността от приема на продукти от нони, тъй като действието на растението не било адекватно разгледано в научни изследвания.

Американската организация "The Physicians Desk Reference" (PDR), занимаваща се с лекарствата, за които не се изисква лекарско предписние и хранителни добавки посочва само една търговска марка сок от нони, за която не са съобщени никакви странични ефекти. Потребителите на сока от екзотичното тропическо растение препоръчват да се проверяват внимателно етикетите за предупреждения, които предупреждават, че: "Не е безопасно за бременни жени" или "Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Въпреки това, сокът от нони е препоръчван от практикуващите алтернативна медицина като лек за редица болести, сред които са сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. Въпреки това, продуктите от тропическото растение съдържат високи количества калий, които може да предизвикат неприятни последствия при хората, страдащи от бъбречни заболявания.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Noni_juice#cite_note-15

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниЗдравни съветиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияНаправления в медицинатаАлт. медицинаСнимкиОткритияГеографияХрани и ястияБотаникаСпортХранене при...РецептиФизиологияДиетиАнкетиПроизводителиИзследванияКлинични пътекиЛеченияОрганизацииТестовеВидеоКомпании и организацииОбразование