Начало История на медицината Изследвания от 2010 година, касаещи развитието на контактен дерматит вследствие на употреба на прополис

Изследвания от 2010 година, касаещи развитието на контактен дерматит вследствие на употреба на прополис

От 2010г.

Изследвания от 2010 година, касаещи развитието на контактен дерматит вследствие на употреба на прополис - изображение

Безспорно, прополисът е бил считан за универсално лекарство, а предците ни са се уповавали на целебната сила на ароматния пчелен продукт. Въпреки това, с употребата на прополис трябва да се внимава и да се следят реакциите на организма, тъй като смолистото вещество може да предизвика контактен дерматит при хората, чиито организъм е предразположен към алергии. Доказано е, че отговорните за неприятното състояние прополисни алергени са 3-метил-2-бутенил кафеат и фенилетил кафеат.

През 2010 година е проведен тест, който целял да определи евентуалното развитие на контактен дерматит вследствие употребата на прополис. Ръководители на изследването били учените С. Уолсгрейв, Ел. Уаршоу и Л. Глисни. Те наименували научното си начинание "Allergic contact dermatitis from propolis". В него взели участие 28 англичани, като резултатите на 1,9 % от тях показали предразположение към алергии спрямо пчелния клей.

Анкета, попълнена от 1051 германски пчелари, посочила, че 3,6% от тях имат повишена кожна чувствителност от контакта с прополис. Изглежда, хората, които редовно докосвали "тополов" прополис били изложени на по-висок риск да развият контактен дерматит.

В друго проучване около 4,1% от 605 пациенти проявили симптомите на алергичен дерматит, вселдстие на контакт с пчелния клей. Уолгрейв преразгледал различни проучвания, касаещи контактния дерматит и заключил, че около 1.2-6.6% от пациентите, подложени на тестове с прополисни пластири били чувствителни към ароматното смолисто вещество.

Отделните случаи на пациенти, развили алергия към прополис вследствие на поглъщане на продукти, в чиито състав влизал прополис, били доста сериозни и опасни. Това наложило създаването на специални хипоалергични прополисни препарати, адаптирани към чувствителните организми.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Health/PropolisBookReview.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияБотаникаСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлСъставкиРецептиПроизводителиХранене при...СпециалистиСпортДиетиТестовеОрганизацииМедицински изследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография