Начало История на медицината Изследвания от 2010 година, касаещи употребата на прополис срещу онкологични заболявания

Изследвания от 2010 година, касаещи употребата на прополис срещу онкологични заболявания

От 2010г.

Изследвания от 2010 година, касаещи употребата на прополис срещу онкологични заболявания  - изображение

Древните изследователи са забелязали, че пчелите "покривали" отворените пространства между медените пити и кошерите със смолисто ароматно вещество, което впоследствие започнало да бъде наричано прополис. Медоносните насекоми полагали лепкавата субстанция не само като своеобразна бариера, по-късно е доказано, че пчелният клей има способността да премахва множество болестотворни агенти. Тази съвършена природна защита е от огромно значение за пчелите, тъй като евентуалното пренасяне на заболяване, дори само от един индивид би довело до гибелта на целия рояк. Находчивите умове на древните медици стигнали до извода, че прополиса би могъл да се окаже от полза и за хората.

Вероятно така е започнала и медицинската употреба на пчелния клей. В началото на 21 век стартирали обещаващи изследвания, касаещи медицинската употреба на прополис в борбата срещу някои онкологични заболявания. С това начинание първи се е заел изследователят Галвао и неговия екип, впоследствие добрият му пример бил последван през 2010 година от Орсолик. Първоначално проведените тестовете били доста окуражаващи - клетъчните култури и опитните животни, демонстрирали категоричен антитуморен ефект, проявен при различни видове онкологични заболявания. Станало ясно, че редовната консумация на пчелен клей би могла да окаже превантивен ефект срещу евентуалното развитие на ракови заболявания. От друга страна, все още не са проведени достатъчно изследвания върху хора, които да имат категорична статистическа тежест.

Човешкият папиломен вирус е сериозна заплаха за жените, тъй като може да доведе до рак на маточната шийка, който е най-често срещаният вид онкологично заболяване сред жените, особено в развиващите се страни. Две проучвания са показали, че терапията, включваща локална употреба препарати с прополис могат да потушат инфекцията в рамките на шест месеца. Три месеца след провеждането на рандомизирано наблюдение, изследващо проявите на инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) станало ясно, че 28% от пациентите, лекувани с прополис показали голам напредък. Друго изследване представило подобряване на резултатите от цитонамазки при 76% от жените, използвали прополисни препарати.

Превантивното лечение с пчелни продукти предлага интересен подход, който би могъл да предотврати прилагането на инвазивни хирургични процедури. Редовната консумация на прополис се е доказала като надеждно "оръжие", противодействащо на клетъчните мутации, свързани с появата на някои ракови заболявания при хората.

Статията е част от историята на:

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Health/PropolisBookReview.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияНовиниЛеченияЛайфстайлСнимкиСъставкиРецептиПроизводителиСпортДиетиПатологияФизиологияБотаникаАнкетиНормативни актовеПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиЗаведенияОрганизации