Начало История на медицината Изследване от 2011 година, доказващо ефективността на чесъна срещу криптоспоридиоза

Изследване от 2011 година, доказващо ефективността на чесъна срещу криптоспоридиоза

От 15.2011г.

Изследване от 2011 година, доказващо ефективността на чесъна срещу криптоспоридиоза - изображение

Чесънът достойно е заел своето място не само в кулинарията, но е намерил приложение и в медицината като надеждно средство за лечение и профилактика. Растението е използвано от много култури по света в миналото. Древните египтяни са консумирали редовно чесън, тъй като се е смятало, че увеличава работоспособността и издръжливостта. Лечебното растение е споменато в медицинския папирус на Еберс (той датира от около 1550 г. пр. Хр.) като средство за третирането на различни новообразувания.

От казаното до тук може да се направи извод, че свойствата на чесъна са доказали безспорните си терапевтични ползи. За съжаление съвременната медицина (дори на този етап от развитието си) среща някои препятствия. Този факт кара учените да се обърнат към изпитаните от древната медицинска история лечебни средства.

Поради увеличаването на проблемите, свързани с неадекватното и ненадеждно медицинско лечение на заболявания, сред които е криптоспиридиозния ентерит, учените са принудени да търсят алтернативни терапии. В началото на 21 век е стартирало проучване, предназначено да оцени профилактичната и терапевтичната ефикасност на Allium sativum (чесън) срещу инфекция, причинена от болестотворните кокцидии от род Cryptosporidium. Учените  експериментално са инфектирали с тях имунокомпетентни и имуносупресирани мишки. И така, четиридесет и осем мъжки швейцарски мишки албиноси били разделени поравно в контролна и експериментална група. Всяка от тях била разделена на още четири равни подгрупи - две имуносупресирани и две имунокомпетентни. Ооцисти на паразита били изолирани от човешки изпражнения. Те били използвани за инфектиране на мишките. Експерименталните подгрупи получавали орално определена доза чесън в продължение на два дни преди инфектирането или един ден след него. Те продължили да приемат лечебното растение до края на проучването.

Две седмици след прилагането на чесъна, мишите изпражнения били изследвани (преброявали са се ооцистите Cryptosporidium), а след това животните се умъртвявали. Техните тънки черва се обработвали и изследвали, за да се открият патологични лезии и евентуално да се преброят паразитите. Отчитали се и нивата на миелопероксидазната (МРО) активност се в различни секции на иеюнума.

Резултатите показали, че заразените имуносупресирани подгрупи мишки демонстрирали статистически значимо нарастване на броя на ооцисти, както и повишаване на активността МРО в сравнение със съответните имунокомпетентни подгрупи. Станало ясно, че чесънът успешно може да ликвидира болестотворната зооноза в чревните участъци на заразените имунокомпетентни мишки, приемали зеленчука два дни преди заразяването. Освен това се изяснило, че броят на ооцистите бил значително намален и в заразените, и във всички други експериментални подгрупи в сравнение със съответните контролни незаразени подгрупи. Намаляване на нивото на активността на МРО също се потвърдило във всички експериментални подгрупи.

Резултатите от цялостното изследване са описани и проучени от неговата инициаторка - Маха Реда Гаафар, работеща в Катедрата по паразитология, част от Медицинския университет в Александрия, Египет. Научният й труд е публикуван на 15 октомври 2011 година и носи заглавието: „Efficacy of Allium sativum (garlic) against experimental cryptosporidiosis”. Подобни научни изследвания, посветени на чесъна са важни, тъй като благодарение на тях историята на успешната медицинска употреба на ароматния зеленчук непрекъснато се обогатява, още повече – допълнителните проучвания на древните медицински записки, съчетани със съвременната наука, биха могли да дадат началото на нови лекарства.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209050681100128X

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАнкетиСнимкиЛюбопитноГеографияЛичностиНаправления в медицинатаРецептиХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...ДиетиНовиниЛеченияПсихологияИнтервютаЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеКлинични пътекиЛайфстайлОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиСпортБотаникаТестовеВидеоКомпании и организацииОткрития