Начало История на медицината Източници, разказващи за древногръцките лекарски инструменти и развитието на медицината около 490 г.пр.Хр.

Източници, разказващи за древногръцките лекарски инструменти и развитието на медицината около 490 г.пр.Хр.

От -490г.

Източници, разказващи за древногръцките лекарски инструменти и развитието на медицината около 490 г.пр.Хр. - изображение

Символичният дървен жезъл често се изографисвал на древногръцките хирургически инструменти, за да може хирурзите да се възползват от част от силите на Асклепий (почитан като бог на изцелението) и Херкулес. Този символ може да бъде открит и по дръжките на някои апотропични инструменти, за които елините считали, че имат свойството да отблъскват злите сили. Някои изследователи твърдят, че изобразяването на медицинския кадуций се ограничавало само до медицинските инструменти, които причинявали болка на пациентите по време на употреба. Поради масовото преклонение към Асклепий в гръко-римския свят, този мотив най-вероятно е приет от гръцките лекари, за да бъдат удовлетворени техните римски пациенти.


Илюстрациите на лекари, изобразени по време на работа са рядкост в гръцкото изкуство. Сцената от рисунката по-горе е поместена на вътрешната страна съд за хранене. Историческият артефакт датира от около 490 г.пр.Хр. и може да ни онагледи представата за нивото, до което е достигнала древногръцката медицина. Конкретната сцена описва как Ахил превързва ръката на своя близък приятел Патрокъл. Тя е и нагледен пример за педантичността в лечението на пациентите по това време – спокойната позиция на тялото на Ахил излъчва увереност и спокойствие.

Старогръцката митология разкрива, че Ахил е обучен в медицинското от кентавъра-мъдрец Хирон. Въпреки факта, че синът на Пелей е непобедим в битките, изображението неопровержимо разкрива, че Ахил се е справял в определена степен и като медик. На картина той се опитва да направи кръстосан турникет, която трябва да осигури комфорт и да поддържа чиста раната. Ако се съди от изражението на Патрокъл, поставянето на турникета е болезнено и неумело, тъй като двата края, няма как да се „срещнат”. Вероятно работата на Ахил впоследствие трябвало да бъде свършена повторно от истински медик.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/icons/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаСнимкиЛичностиЛайфстайлКомпании и организацииЛюбопитноОткритияАлтернативна медицинаНовиниНормативни актовеСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиРецептиСпортЛеченияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияСоциални грижиТестовеОбразованиеПроизводителиБотаника