Начало История на медицината Изясняване на механизмите на действие на ацетилсалицилоната киселина през 1982 година

Изясняване на механизмите на действие на ацетилсалицилоната киселина през 1982 година

От 1982г.

Изясняване на механизмите на действие на ацетилсалицилоната киселина през 1982 година - изображение

Много дълго лекарите предписвали ацетилсалицилова киселина на своите пациенти, без да имат понятие какво е истинското действие на това вещество. Най-важно било, че действало. Едва през седемдесетте години на двадесети век фармакологът Джон Вейн открил една част на тази загадка: АСК потиска синтеза на простагландини в тялото – определени вещества-посредници, които допринасят за възникването на температура, болки и възпаления. Много от механизмите на действие на АСК все още не са изяснени изцяло.
АСК е аналгетик, антипиретик и антифлогистик (набалява болката, понижава температурата и потиска възпалението).

Едва през 1971 година, точно 70 години след откриването на АСК, един учен е открил първите обяснения за действието на този медикамент: Джон Вейн, професор по фармакология към лондонския кралски хирургически колеж, установил въз основа на опити с органи от морски свинчета, че АСК и подобните вещества действат  болкоуспокояващо, температуропонижаващо и потискащо възпалителната реакция чрез потискане синтеза на определени медиатори в тялото. За тези си открития той получава Нобелова награда за медицина през 1982 година и титлата „Сър” към името си.

Простагландините – открити едва през тридесетте години на 20 век са група тъканни хормони, които изпълняват важни и разнообразни функции. Сред тях е и регулацията на разширяването и свиването на кръвоносните съдове, активността на тромбоцитите, отговарят и за овулацията на жените.

Но за съжаление те имат често и негативно действие: така например те имат определящо действие при възникването на температурата, болката и възпалителните процеси в организма. Болките възникват чрез дразнене на нервните влакна, на чиито краища са разположени болковите рецептори. Ако си порежем пръста, на мястото започва болково дразнене, което се възприема от болковите рецептори и се предава по засегнатия нерв. По гръбначния мозък съобщението за наличие на болка за части от секундата стига до съзнанието ни. Същевременно увредените клетки от областта, която сме наранили, освобождават архидонова киселина. Това е мастна киселина, която се съдържа в клетъчните мембрани и ги поддържа гладки. Когато клетките бъдат раздразнени (чрез нараняване или възпаление), те освобождават минимални количества архидонова киселина  тъканта, която под действието на ензима циклооксигеназа (СОХ) се превръща в различни простагландини, които повишават чувствителността на болковите рецептори на нервните влакна.

Когато регистрираме „предупреждението” на нашето тяло, бихме искали да се освободим максимално бързо от болката, понеже тя вече не ни е „нужна”. Тук ни помага ацетилсалициловата киселина. Тя потиска производството на простагландини и прекъсва неприятната болкова реакция. 

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаРецептиВидеоЛайфстайлБотаникаАнкетиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиХранене при...ПсихологияФизиологияНаправления в медицинатаСпортГеография