Начало История на медицината Индиански медицински чанти и вързопи

Индиански медицински чанти и вързопи

От -2000г. до 2000г.

Индиански медицински чанти и вързопи - изображение

Индианският медицински вързоп или чанта съдържа всички пособия, необходими за защитата на собственика й и за засилването на духовната му сила. Тяхната големина и размер варират – могат да са много малки и да стават за носене около врата, или да представляват голяма чанта с дълга дръжка, наречена "патрондаш". Размерът на чантата се определя от това колко неща носи в нея съответния индиански лечител.

В древните времена медицинските мъже и шамани като цяло носели големи медицински вързопи, които побирали разнообразни консумативи и пособия като различни семена, билки, шишарки, треви, животински зъби и нокти, конска грива, камъни, тютюн, мъниста, върхове за стрели, кости или нещо друго със сравнително малки размери, което има духовна стойност за притежателя на вързопа. Войните също носели вързопи с важни за тях неща като хлопки, животинска козина, специални камъни или нещо друго с особена сантиментална или свръхестествена стойност.

Индиански лечителТъй като медицинската чанта се смята за нещо много ценно, което онагледява духовния живот на човек, тя и съдържанието й се възприемат за сакрални от племенната общност и те не бива да се разкриват. Вързопът никога не трябва да докосва земята, поради което трябва да е внимателно увит. Изработването и отварянето на медицинските вързопи обикновено е съпроводено от молитви и специални ритуали.

Всяко племе си поддържа специален медицински вързоп. Той разбира се е много по-голям от обикновения личен вързоп и съдържа специални предмети, които могат да бъдат държани само от определени членове на племето; чантата се отваря само при специални поводи. На всички чанти и вързопи се приписват свръхестествени способности: че носят късмет, защитават собственика, лекуват и осигуряват добър улов. Медицинските вързопи понякога се погребват с притежателите си, но обикновено се предават от поколение на поколение.

В традиционната индианска медицина т. нар. вързоп се прави от кожа и се шие с шило и конци от сурова кожа, за може да се носи или окачва. Понякога могат да се направят и от плат. Чантите могат да са съвсем обикновени или богато украсени – с мъниста, боя, пера, медицински колела, тотеми и т. н.

В много племена някои от предметите, носени в медицинската чанта, се набавят чрез видение или специфичен ритуал, включващ лична жертва – пост и молитви в продължение на няколко дни на отдалечено и изолирано място. Целта е да се осъществи контакт с духовни сили, които да направляват лечителя да достигне максималния си потенциал и да увеличи разбирането за самия себе си, общността и света около него. По време на видението на човека се явява дух пазител под формата на сън или на истинско видение, което по-късно се прекъсва с помощта на шаман. Някои от предметите в личната медицинска чанта са олицетворение на самия дух пазител.

Въпреки че много хора свързват медицинските чанти  с местните северноамерикански племена, те всъщност се използват и в много други култури по света. Употребата им може да се проследи до поне 5 000 години назад във времето – през 1991 г. в Швейцарските Алпи са открити мумифицираните останки на мъж, сред чиито вещи присъства и медицинска чанта. Според други учени, медицинските чанти се използват от двойно хилядолетия – от около 10 000 години, базирано на стенописи, открити в древен град, проучен от археолозите в Турция.

Съдържание на личната медицинска чанта

Тъй като предназначението на медицинските чанти и вързопи е да носят добър късмет, здраве, любов и изобилие и да направляват и защитават притежателя им, някои медицински чанти се шият "по поръчка". В древните индиански традиции във всяка чанта трябва да има представители на четирите "царства" в природата – растения, животни, минерали и хора. Такива предмети могат да бъдат цвете, перо, камък, ключ и др.:

  • Растения: градински чай, миризлива бизонова трева, кедър, царевица, боб, тиквени семки, цветя, листа, тютюн, корени;
  • Животни: кичур косми, грива или опашка, кост, зъб, перо, нокът, черупка;
  • Минерали: лечебни и сакрални камъни, скъпоценни камъни и кристали, кремък, кремъчни върхове за стрели, пръст;
  • Човешкият свят: снимка (в по-ново време), ключ, амулет, лична вещ, монета.

В чантата може да присъства и предмет, свързан с животинския тотем на съответния индивид. Тотемното животно е с човек през целия му живот, както във физическия, така и в духовния свят. Веднъж открил какво е неговото тотемно животно, чантата на лечителя задължително трябва да олицетворява мощния му дух.

Личната медицинска чанта е сакрална вещ и често се носи на врата, близо до сърцето. Може също така да се носи на колана, в джоба или в друга чанта и т. н. Пазейки я близо до себе си човек се свързва с духовния свят и тя му помага да се излекува.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.legendsofamerica.com/na-medicinebag.html 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиЛюбопитноЗдравни съветиНаправления в медицинатаОрганизацииТестовеСоциални грижиПроизводителиАлт. медицинаОбразованиеОткритияЛичностиСпортБотаникаЛечения